Värmepumpar - effektiva och energisnåla

Hur värmer du upp ditt hus i Malmö? Det finns all anledning att ställa sig den frågan och kanske börja se över vilka alternativ som finns. Speciellt om du bor i ett äldre hus som har äldre elektriska radiatorer som värmekälla. Den tekniken är föråldrad och slukar pengar samtidigt som den ger måttlig effekt. Här kan det finnas anledning att byta- eller komplettera uppvärmningen med hjälp av värmepumpar. I synnerhet en frånluftspump skulle i ett sådant läge göra en stor skillnad för både plånbok och inomhusmiljö.

Det senare i form av att en luftvärmepump kan ge en behaglig temperatur i varje enskilt rum - till en lägre kostnad. Du kan alltså skruva ner temperaturen på dina element, spara pengar genom detta och ändå få en skönare temperatur inomhus. Och - det här är ytterligare en fördel med värmepumpar: under sommaren så du inte vill ha det varmt inomhus så kan du ställa om pumpen så att den fungerar som luftkonditionering.

Värmepumpar för luft/vattenvärme kan spara lika mycket som bergvärme

Rätt installerad så kan värmepumpar för luft/vattenvärme faktiskt ge lika hög effekt som bergvärme kan göra. Bergvärme är nämligen den energikälla som verkligen sticker ut då det kommer till besparingar. Här kan du som husägare i Malmö nämligen räkna med att du genom att välja bergvärme kan spara upp till 80% varje år på uppvärmning av ditt hus. Dessutom så handlar det - som vid alla värmepumpar - om att ta tillvara på jordens resurser och där energin i fråga är grön. Det är, helt enkelt, även ett val för vår miljö.

Men, bergvärme passar inte alla rent geologiskt och det handlar om en ganska dyr investering - räkna med omkring 100.000 kronor. Den stora delen av kostnaden läggs på att borra efter berg som finns långt nere i jorden och där solens energi ligger lagrad.

Därför fokuserar vi istället på värmepumpar för luft/vattenvärme då sådana inte kräver en kostsam borrning, men som ändå har kapacitet att ge lika god effekt som bergvärme. Vi tänkte kolla närmare på några av de tekniska innovationer som du kan dra nytta av om du väljer att idag köpa en luft/vattenvärmepump.

Nya innovationer ger dig större flexibilitet

Vi ska tillägga en sak: valet av värmepumpar bör ske efter en noggrann undersökning av ditt hus i Malmö och det är ingen dum idé att låta en professionell firma sköta den. Placering är viktig och likaså är era behov - värmepumpar ska till mångt och mycket skräddarsys efter er livsstil och därför är en grundlig genomgång ett måste; detsamma gäller installation. Den ska alltid ske av proffs.

Värmepumpar och märken då? vi anser att du ska hålla dig till de större aktörerna på marknaden. Den luft/vattenvärmepump vi ska visa fördelarna med är exempelvis från IVT:s katalog. Du får, helt enkelt, mer för pengarna och en stabilare drift om du väljer mer etablerade aktörer och produkter.

  • Anpassas efter era behov Det intelligenta styrsystemet känner av hur varmt det är ute och anpassar sin kapacitet därefter, detsamma gäller om det är väldigt kallt. Du kan även själv finjustera genom ett lättbegripligt navigationssystem
  • Kopplar sig mot börsen Genom ett smart system så kan dessa värmepumpar koppla upp sig mot den nordiska elbörsen. Det innebär konkret att den arbetar hårdare då priserna är lägre och går ner i kapacitet vid tillfällen då elpriserna är högre.
  • Du styr Genom att ladda hem en app så kan du på ett enkelt sätt styra och kontrollera din värmepump. Perfekt om du ska ut på någon resa och där värmebehovet således är lägre.

Fakta: så fungerar en värmepump.

13 Feb 2018