Varifrån kommer skönhetshysterin?

Ett starkt fokus på det yttre

Skönhetshysteri och utseendefixering, storlekshysteri och åldersångest, varifrån kommer all denna hysterin? I dagens moderna samhälle har media en stor roll för oss alla, yngre som äldre. Det finns positiva delar som att hitta information och få råd om till exempel hur man skall leva ett sunt och hälsosamt liv, men det vi kanske inte är medvetna om är att massmedia styr mycket strikt tanken om vad en bra människa är.

Sedan lång tid tillbaka sitter det djupt rotat att man ska vara liten, nätt och söt och att det inte är socialt accepterat att vara överviktig. Det var vanligt att förr använda korsett för att trycka in magen och brösten, idealet var breda höfter. Likväl den skönhetspress från propagerad media, nya modetrender i bland annat tidningar samt skönhetsideal från sociala medier har influerat allt mer i stor utsträckning.

Dagens skönhetsideal sätter press

Till dagens skönhetsideal ger media budskap om att man ska vara smal, ha långt fint hår, vacker hy, fast rumpa, lagom stora bröst, långa ögonfransar, perfekta naglar, listan kan helt enkelt göras lång. Detta har tyvärr blivit vardag för många som inte kan slippa undan denna skönhetshysteri. Det har blivit allt mer vanligt och accepterat att exempelvis plastikoperera sig för att komma så nära dessa ideal som möjligt. För många kan det handla om självkänsla, självbilden och självförtroende som gör att man lägger sig under kniven eller en annan estetisk behandling. Utan att vi själva lägger märke till det höjer vi kraven på hur man ska se ut.

Många skönhetsideal sprids bland annat omedvetet i tv, tidningar, internet och i filmer. Massmedia har skapat denna hysterin av moderna skönhetsideal som vi strävar efter. Exempelvis reklam från internet och tv så används mycket bildmanipulationsprogram för att få modellerna att se perfekta ut och framförallt kunna framhäva den produkt som säljs. Personerna som syns på dessa forum är många gånger kändisar och modeller. Personer som ungdomarna ser upp till såsom artister, skådespelare och andra kända profiler är dagens, speciellt unga flickors idoler och förebilder. Då många unga jämför med kändisarnas och modellernas manipulerade bilder är det lätt hänt att dagens ungdomar lätt får en negativ självbild.

Skönhetsideal som en positiv drivkraft

Skönhetsideal behöver inte bara påverka personen i fråga negativt, det finns även positiva saker om det inte går till en överdrift såsom hälsa och motivation. Får man det drivet och är motiverad kan man kämpa sig fram till målet och genom den processen kan man förstärka sin självbild som i sin tur påverkar extremt den psykiska hälsan.

Ett milt skönhetsideal är till exempel hårborttagning som många kanske inte tänker på. Är det nödvändigt med hårborttagning med laser? Det är upp till var och en. Vissa gör det av psykiska skäl, kanske stör sig av hårväxten, vissa gör det av det kosmetiska skälet. Även om man inte själv kanske stör sig på det så är det fortfarande inte socialt accepterat att gå hårig, exempelvis att könshåret sticker ut vid bikinilinjen och utav den anledningen väljer många att göra det. Skönhetsideal för killar är vanligare än man tror, många föredrar exempelvis att vaxa, men efter ett tag lessnar man och önskar att lösningen kunde vara enklare och att håret inte växer fram så ofta.

Ett bra alternativ för det problemet är som nämnt ovan hårborttagning med laser.  

Skönhetsideal påverkar dagens samhälle enormt och tar över våra tankesätt mer och mer. Det kommer aldrig försvinna helt och hållet, men man kan dock för sig själv ändå göra en tjänst att strunta i idealen och våga vara sig själv. Det är viktigt att komma ihåg att vårt utseende inte är den mest viktiga saken i världen och att man ska sträva till att försöka leva ett hälsosamt liv, men ha måtta med allt!

22 May 2017