Var behöver man industrigolv?

Ett vältrafikerat parkeringsgarage i Stockholm. Ett lager, en källare eller andra produktionsytor. Industrigolv kan passa väl i många olika typer av lokaler, där det finns krav på hög slitstyrka och beständighet. Att från början utrusta lokalen med ett starkt golv är ekonomiskt sunt, och skonsamt mot planeten. Det innebär att inget slösande med resurser sker, och att du inte behöver byta golv eller reparera det stup i kvarten. Det finns ingen speciell typ av golv som enbart kan definieras som ”industrigolv”. Istället kännetecknas det av just hög slitstyrka och beständighet.

Epoxi är en populär variant

Populärt är att göra det som kallas för en epoxibeläggning. Beläggningen kan varieras i oändlighet för att anpassa golvet efter hur lokalen ska användas. Slitstyrka, tålighet mot trafik och skydd mot till exempel kemikalier är saker som kan justeras i mer eller mindre utsträckning.

Som nämnt i inledningen, är parkeringsgarage ett utrymme som normalt ställer höga krav på golvet. Säg att det till exempel ligger i centrala Stockholm, med gott om bilar som åker in och ut stora delar av dygnet. Det krävs skydd mot kemikalier, salter, väta och kanske framförallt mot dubbdäck, som river upp ett vanligt betonggolv på kort tid.

Industrigolv, till exempel med epoxibeläggning, kan lämpa sig bra just även i industrier, precis som namnet antyder. När tunga maskiner och trafik dagligen sliter på golvet krävs helt enkelt någonting som är väldigt motståndskraftigt. Att stup i kvarten lägga ned tid och energi på reparationer blir både kostsamt och slösaktigt.

Men underhållsfritt är det nödvändigtvis inte. Hur mycket underhåll som krävs beror på vilken typ av industrigolv man lägger. Är det ett stort lager i Stockholm med betonggolv, till exempel? I sådana fall kan en golvslipning behöva göras med ett antal års mellanrum. Att slipa ett betonggolv är inte riktigt som att slipa som ett trägolv. Slipning och polering av golvet ska ske i flertalet steg, för att slutresultatet ska bli riktigt bra.

Bra för miljön att slipa golv

Golvslipning är mycket bra för miljön. Det innebär i princip noll utsläpp, och det bidrar därför inte till försurning, övergödning eller just mer koldioxid i atmosfären. Dessutom behöver de faktiskt inte slipas särskilt ofta. Det ställs inte lika höga krav på ett industrigolv som på ett trägolv i ett hem till exempel, och dessutom är det inte lika känsligt mot repor och skador. Hur ofta det behöver slipas beror, som nämnt ovan, på vilken typ av golv det är – men även hur lokalen används där golvet ligger.

För källare, produktionsytor och lager kan det ibland räcka med en välgjord golvmålning. Det finns olika system för detta. Till exempel finns lite enklare vattenbaserade målningar, till tjockfilmsmålningar med egenskaper som kan anpassas efter hur golvet skall användas. Tjocklek varierar normalt mellan 0,2 – 0,5 mm, men det finns såväl tunnar som tjockare målningar än så.

Klart är att det är långtifrån alla lokaler som är i behov av ett industrigolv, givetvis. Sällan är det något man ser i hemmamiljöer. Med det sagt, har en industriell känsla blivit populär, inte minst i Stockholm och Göteborg, och golv av betong är inte alltför ovanligt i bostäder. stockholmsfogfria.se kan det mesta om industrigolv. 

28 Jun 2019