Vad gör en managementkonsult?

Enkelt beskrivet är en managementkonsult en person som hjälper företagsledningar med tips och råd vid kritiska skeenden. Om ett företag vill göra stora förändringar i organisationen men är osäkra på hur de ska gå tillväga kan de hyra in en managementkonsult. I Stockholm finns måna konsultfirmor som tillhandahåller managementkonsulter, det är också vanligt att managementkonsulter driver egna firmor, särskilt när de har verkat ett tag i branschen och skaffat sig ett rykte.

Ett yrke

Den seriöse managementkonsulten ser sin roll som ett yrke i sig självt och har god kunskap i och kring olika ledningssystem för företag. När han kommer in i en organisation om behöver förändras gör han en ordentlig analys av företaget, alltifrån produkter till de anställda och ledningen. Managementkonsulten arbetar helt oberoende i sin roll, han är där för att omorganisera och utgöra en tillfällig ledningskompetens, inte för att vara en del av ledningen eller driva företaget.

Goda råd är lagom dyra

När managementkonsulten gjort en analys av företaget föreslår han vilka insatser som behöver göras och därefter är uppdraget slutfört. Företaget väljer själva om de vill följa konsultens rekommendationer, vilket oftast blir fallet. Fördelen för företaget är att man får en objektiv blick utifrån, men också att man kan han hänvisa till managementkonsulten när obekväma beslut ska tas. Det är också generellt billigare för ett företag att hyra in en managementkonsult än att anlita exempelvis en interrimchef för omorganisationen.

För managementkonsulten i sin tur gäller det att komma med effektiva och korrekta råd och tips, en oseriös konsult blir inte gammal i yrket. Som egenföretagare, men även anställd, lever man i mångt och mycket på tidigare meriter och det gäller att kunna visa upp en historia av framgångsrika uppdrag för att kunna fortsätta värva kunder och få jobb.

SMK

Sveriges ManagementKonsulter (SMK) heter managementkonsulternas branschorganisation i Sverige. De har tagit som sin uppgift att certifiera konsulter utifrån en lite strängare kravlista än vad som tidigare varit fallet. Det finns långt fler personer med titeln managementkonsult än vad det finns certifierade managementkonsulter. SMK använder sig av en internationell certifieringsmodell, CIC. För att få ett CIC-certifikat ställs krav på att konsulten har genomgått adekvat utbildning, verkat inom yrket ett visst antal år, samt är yrkesmässigt oberoende visavi kunder och organisationer. Om du letar efter en bra managementkonsult i Stockholm bör du välja en som är certifierad av SMK enligt CIC.

SMK arrangerar även utbildningar och anordnar föreläsningar, samt verkar i allmänhet för att ge konsultyrket en rättmätig yrkesmässig status.

Konsultmäklare

Vill man som företag hitta en managementkonsult i Stockholm men har svårt att veta var man ska börja leta, kan man vända sig till en konsultmäklare. En konsultmäklare arbetar inte åt ett visst konsultföretag, utan är en oberoende aktör som specialiserat sig på att matcha företag och konsulter. Har man krav på att konsulten kan den bransch man verkar inom så hittar konsultmäklaren rätt person. På samma sätt hjälper de mäklare på jakt efter kunder att hitta företag som passar deras kompetens. Vänd dig till en konsultmäklare för att få hjälp att hitta rätt managementkonsult till ditt företags omorganisering.

15 Dec 2017