Vad du ska göra om du blir utelåst

Jag är uppvuxen ute på landet, i en liten håla som heter Bygdsiljum. Det ligger jättefint vid vattnet och en rätt stor insjö. Alla känner alla, och man går förbi varandra och hälsar på när andan faller på. Det är inte så noga med saker och ting när man träffas. Om man kommer en bra bit från stället där man har tänkt sig hälsa på, då vet man oftast var nyckeln till dörren finns, hämtar den och går in och väntar på den som bor där, tills den personen, eller familjen dyker upp. Då var det när jag växte upp i alla fall. Alla våra vänner och släktingar visste precis att vid dörren i ett uthus som vi hade å gården där hängre nyckeln in till oss. Var vi inte hemma, kunde de bara hämta nyckeln och gå in.

Vad som fick mina föräldrar byta lås

En gång var det lite väl märkliga gäster som kom på besök. Jag hade långt hår ett tag när jag gick i femman. Alla killarna i min klass hade långt hår under den perioden. Det var en sommar när jag, min storastyster och mina föräldrar hade varit ute på vår sommarstuga och hade kommit hem. Vi hade en övervåning och mina föräldrar och jag hade sovrum intill varandra. Jag hade sprungit upp på övervåningen, till mitt rum och skulle passera mina föräldrars sovrum, när en helt okänd man kastade sig om mina ben.

Jag och min storasyster var lite lika

Det visade sig att det var min storasysters pojkvän som hade lagt sig att sova i mina föräldrars sovrum, på golvet. Han var närsynt och hade tagit av sig sina glasögon. Eftersom jag och min stora syster var lika långa just då och jag hade långt hår, var vi – om man tittade på oss och var råkade vara närsynt vill säga – egentligen ganska lika. Jag visste inte då vem han var. Och när jag ropade till, hörde han att det definitivt inte var min storasysters ben som han lagt armarna kring, bad han om förlåtelse och berättade att han kommit för att träffa min stora syster, men eftersom hon inte varit hemma, utan med oss på sommarstugan, hade han gått in med hjälp av nyckeln i uthuset. Han hade varit trött och somnat på golvet i mina föräldrars sovrum.

Då kan man behöva byta lås

Efter det bytte mina föräldrar lås och tog till hjälp en låssmed som kom och bytte ut låset. Efter det var det bara väldigt få som fick veta var nyckeln låg. Den hade vi under en blomkruka på altanen. Här kan du läsa mer om en låssmed i Vällingby som jag kan rekommendera om man behöver byta lås.

3 Aug 2019