Tunga lyft - tips och råd

Dags att flytta? I samband med en flytt så kan man snabbt inse att några av de saker man har i sin ägo kommer att bli problematiska att bära och transportera. Handlar det exempelvis om ett piano eller om ett kassaskåp så innebär det också saker som kategoriseras in under tunga lyft - och sådana bör man tänka sig för både en och två gånger innan man ger sig i kast med.

Rådet är att du anlitar proffs för dina tunga lyft. Att välja en erfaren flyttfirma kostar inte många kronor och det handlar om en garanti för att ditt piano ska komma fram i ett gott skick - och om att du och dina vänner inte ska göra er illa i samband med din flytt.

Faror vid tunga lyft

Vad gäller tunga lyft så kan man inte begära att släkt och vänner ska ställa upp och hjälpa till. Det handlar om en fysisk ansträngning som kräver både muskler och uthållighet. Dels så krävs också en förmåga att samarbeta och lyfta som en enhet. Att lyfta exempelvis ett piano kommer att kräva erfarenhet och en vana av att arbeta i en grupp.

Ser man till hur exempelvis en flyttfirma agerar i samband med att de ska utföra tunga lyft och exempelvis lyfta, bära och transportera ett piano så handlar det om ett välutvecklat samarbete där de som bär hela tiden kommunicerar sig genom både lyft och bärande. Utöver detta så används även exempelvis bärremmar som fördelar vikten jämnt mellan alla inblandade i lyftet.

Problemet som många privatpersoner blir varse om är att olika kroppsstorlekar och längder kan göra att några bär en avsevärt mycket högre vikt än andra - och att detta givetvis också kan innebära att de personerna, så att säga, går in i väggen.

Alternativa lösningar ger större säkerhet

Ett flyttföretag kan även använda exempelvis kranbilar i samband med tunga lyft. Bedömer man att det som ska flyttas inte kan bäras på ett tryggt och säkert sätt så blir det ofta så att man exempelvis använder en balkong eller ett fönster för att lyfta pjäsen via huskroppen.

Vid ett sådant projekt så måste man även säkra omgivningen och via exempelvis skyltning varsko om att ett lyft ska äga rum. Det krävs alltid en riskbedömning innan ett lyft av tunga föremål kan ske och just där blir det extra tydligt att privatpersoner saknar kunskap och kapacitet som professionella utförare har.

13 Sep 2023