Ta hjälp av en specialist om ni ska flytta ett piano eller en flygel

Blev ni de lyckliga arvtagarna till moster Märtas gigantisk flygel? Eller råkade ni ropa in en gammal tramporgel på senaste auktionen på landet? Nu undrar ni säkert hur ni ska få hem dem?

Visst kan man flytta ett piano eller tramporgel själv men en hel flygel är nästan omöjligt. Egentligen bör man inte heller flytta ett piano själv då de är både tunga och otympliga men även väldigt ömtåliga. Dessutom kan man skada sin rygg om det vill sig riktigt illa. Bättre är därför att anlita en firma specialiserad på pianoflytt. De har erfarenhet och vet hur man gör på bästa sätt. De som är riktigt duktiga och inte tar några risker skickar alltid fyra personer då de flyttar pianon. Varken mer eller mindre då färre är för få och fler för många och då riskerar att mest stå i vägen.

Ett piano kan väga flera hundra kilo

Ett piano kan väga flera hundra kilo och därför behövs bärselar då man ska flytta det. Proffs använder också en pianomatta som skjuts in under pianot och som fästs i bärselarna. När man sen lyfter pianot med rak rygg ska selarna vara justerade så att de endast lyfter pianot ett fåtal centimeter över golvet. Mer behövs inte. Det svåraste momentet är att flytta ett piano i trappor. Därför krävs erfarenhet så att man inte fastnar på vägen och pianot skadas. Man bör ta tid på sig då man flyttar ett piano så att varken flyttgubbar eller piano skadas. En firma specialiserad på pianoflytt har också de rätta materialen att klä pianots kanter med så att de skyddas. Tejp kan nämligen förstöra lacken så låt flyttfirman sköta vadderingen.

Att ramla med ett piano kan vara livsfarligt

Då man flyttar ett piano bör det hållas så rakt som möjligt. Därför är momentet i en eventuell trappuppgång extra svårt och kräver en specialist på pianoflytt. Slår man i väggar så kan vikten omfördelas och det blir betydligt tyngre. Att dessutom ramla med ett piano kan var riktigt farligt då det ibland väger flera hundra kilo. Därför är kommunikation a och o och att man tar det i långsam takt och vet vad man gör. Anlita därför en firma som är specialiserade på pianoflytt då det inte är vem som helst som vet hur man bäst gör för att skydda både personal och piano.

9 Mar 2020