Stomatolskylten en riktig Stockholmsklassiker

Här berättar vi om den klassiska Stomatolskylten, Sveriges äldsta rörliga ljusreklam som fortfarande lyser upp Stockholm.

Det finns skyltar och så finns det skyltar – och så finns Stomatolskylten. Den lyser där ovanför Slussen sedan 1909 och den kommer säkert att lysa ett tag till. Skylten skapades av en tidigare KTH-student vid namn Mauritz Larsson. Han var en riktig mångsysslare med breda kunskaper, något som han fick stor nytta av när han skapade reklamskylten för den klassiska tandkrämen. Tekniken består av 1361 glödlampor och reläer, begåvat ihopkopplade i sekvenser för att skapa den rörliga effekten.

Långt före sin tid

Stomatolskylten var före sin tid, när den sattes upp vid den gamla Katarinahissen hade den nya typen av glödlampor inte fått någon större spridning. Att sätta upp så ljus skylt var något nytt och skapade stor uppmärksamhet. Ljusstyrkan var inte så märkvärdig, men Stockholm var inte lika ljust nattetid på den tiden, så skylten hade en stor effekt mot den mörka natthimlen.

Stomatolskylten till trots, det var först på 1930-talet som ljusskyltarna riktigt började bidra till stadsbilden. Det var då neonskyltarna dök upp och gav staden en helt ny ljusbild.

Har renoverats ett flertal gånger

Tillbaka till Stomatolskylten. När den gamla Katarinahissen revs 1933 flyttades skylten till närbelägna Klevgränd där den fortfarande sitter kvar. Den har dock varit släckt i perioder. Trots att skyltar inte kan kulturminnesmärkas så betraktas den i dag som något av ett kulturvärde, och den har renoverats i flera omgångar. Bland annat renoverades den inför en filmatisering av en Stieg Trenter-deckare, som utspelades på den tiden när Stomatolskylten var ett av huvudstadens allra mest lysande landmärken.

Skylten lär av allt att döma bli kvar

Nuvarande ägaren har sagt att den ska vara kvar, och sedan 1986 har denna klassiska reklamskylt lyst som ett minne av forna tider. Trots att den idag inte har någon betydelse ur upplysningssynpunkt så är det nog få Stockholmare som kan tänka sig Slussen utan denna klassiska skylt.

Vill ha mer information om kvalitativa skyltar? Kolla gärna in den här kvalitativa skylttillverkaren: skyltarstockholm.org/

13 Sep 2017