Stockholm – konditoriernas favoritstad

Konditorier har funnits länge och spelar stor roll för den svenska fikakulturen. Beställ goda bakelser eller tårta på favoritkonditoriet eller sätt dig och njut av en kopp kaffe.

Efter en rask promenad på Stockholms kalla gator är en kopp kaffe alltid välkommen. Att sätta sig på ett mysigt café med händerna runt en rykande mugg med en välbekant doft av de bruna rostade bönorna är något som de flesta av oss njuter av. Huvudstaden kryllar av konditorier med olika miljöer och en stor variation när det kommer till utbud av härliga, väldoftande bakelser och tårtor. Branschen är i ständig utveckling och ger utrymme för kreativa lösningar när det kommer till inredning och menyer. Idag går det att beställa allt från bakelser och tårtor för speciella tillfällen till att sätta sig ner på ett café och njuta av kaffe och något gott till.

Fika – konditoriets bästa vän

Sverige är ett av länderna som har ett ord för att sitta ner och ta en kopp kaffe med en bakelse till. Det heter fika och är en svensk tradition som uppmuntrar till en kort paus under dagen. Pausen förgylls med ett gott kaffe kombinerat med något litet sött till. En stressig dag kan alltid bli bättre om man sätter sig ner och kopplar av över en fika med en god vän, familj eller kollegor. Fikapausen kan variera i längd. Den kan ta allt från en kvart till flera timmar. Vill man träffa någon och prata av sig kan fikat vara länge och kaffekopparna kan bli flera än man först räknat med. På en arbetsplats tar fikat oftast upp till en halvtimme. Konceptet fika är konditoriernas bästa vän då det bådar för att många söker sig till caféerna för att ta sig en behövlig paus.

Klassiskt blandat med utländskt

En god kopp kaffe går alltid ihop med en minst lika god, väldoftande kanelbulle – och det är utan tvekan Sveriges mest klassiska fika. Till de älskade klassikerna lägger vi alltid den knallgröna, gräddiga prinsesstårtan. Konditorierna har utvecklat tanken ytterligare genom att sätta intressanta och goda förslag på sina menyer. Vad sägs om en het espresso med små italienska sötsaker till? Ja, det handlar om cantuccini med mandel och aragostines med kaffe direktimporterat från soliga Italien. För dig som inte är förtjust i bakelser har konditorierna inkluderat matiga smörgåsar i menyerna som passar alla smaker och preferenser, oavsett om det gäller klassiskt svenskt eller något med smak av utlandet.

5 Jun 2020