Sälja företag med hjälp av företagsmäklare

Har du gjort ditt i din vaffär, företag, kontorerksamhet och känner att det är dags att sälja företaget vidare vet du kanske inte exakt hur du ska gå till väga. Det kan då vara ett bra val att anlita en så kallad företagsmäklare som kan hjälpa dig genom hela processen, alltifrån att sätta rätt pris till att hitta en lämplig köpare. Dessutom får du vägledning och stöd hela vägen till avslutad affär.

Mer än bara försäljning

När du bestämt dig för att sälja ditt företag tar du inte bara emot en summa pengar och överlåter det, utan det är en lång process som kan ta flera månader innan allt är färdigt. Om du anlitat en företagsmäklare är det inte bara själva försäljningen som står i fokus, utan tillsammans analyserar ni företagets starkheter och svagheter, gör en värdering, ser över vad som kan göras för att öka värdet och mycket mer. Du har hela vägen med dig ett bollplank för alla funderingar kring försäljningen, som när den börjar gå mot sitt slut kommer till förhandlingar och avtalsskrivning.  

Hitta rätt köpare

Det kan ta tid att hitta en lämplig köpare när du funderar på att sälja ditt företag men låt det ta den tid det tar. Förr eller senare dyker den rätta köparen upp och du kommer inte ångra dig om du fått vänta lite längre än om du skulle sälja till första bästa spekulant.
Har du lagt flera år på att bygga upp ditt företag är det också viktigt att det känns helt rätt när du överlåter det till nya ägare, och även här kan en företagsmäklare hjälpa dig att bolla tankar och funderingar kring lämpliga kandidater. Givetvis är det du själv som tar det slutgiltiga beslutet när det kommer till val av köpare men det kan alltid vara skönt att kunna ta stöd och råd på vägen.

Välj rätt

Det är inte bara viktigt att hitta rätt köpare när du ska sälja företaget, utan även rätt förmedlare. Du ska känna dig helt trygg i samarbetet kring företagsaffären och det kan vara värt att kolla runt vilka alternativ som finns innan man väljer att anlita någon. Kolla upp referenser för olika företag och se om de gjort liknande försäljningar tidigare. Hitta någon du känner ett stort förtroende för och som kan erbjuda dig en smidig process efter dina önskemål.

Att sälja sitt företag är ingen enkel uppgift men anlitar man hjälp med processen blir det åtminstone klarare vilka steg man måste gå igenom för en lyckad affär, så som att trimma företaget inför försäljningen, att hitta rätt köpare till rätt pris och att dessutom känna sig trygg hela vägen. Har man hittat en bra förmedlare som man har förtroende för kommer det troligtvis kännas bra att skriva på avtalen när det väl blivit dags att göra ett avslut med sin verksamhet för att gå vidare till något annat.

6 Jul 2019