Säkerhet på offentliga platser för att undvika misshandel

Förståelse för dina omgivningar

En nyckelfaktor för att undvika misshandel är att ha en medvetenhet om dina omgivningar. När du befinner dig på en offentlig plats, se till att vara uppmärksam på vad som händer runt omkring dig. Notera eventuella misstänkta beteenden eller situationer som kan verka olämpliga eller hotfulla.

Undvik riskfyllda platser och tider

Vissa platser och tider kan vara mer benägna för misshandel än andra. Det är klokt att undvika platser som är kända för högre brottsfrekvens och där det finns mindre människor eller begränsad övervakning. Om möjligt, undvik att vara ute ensam sent på natten när det är mörkt och få människor är i närheten.

Resa i grupp

Att resa i grupp kan vara ett effektivt sätt att minska risken för misshandel. När du är tillsammans med andra är det mindre sannolikt att du blir ett lätt mål för potentiella förövare. Försök att arrangera möten med vänner eller familjemedlemmar när du ska ut på offentliga platser för att öka din personliga säkerhet.

Var försiktig med din personliga egendom

Stölder och överfall kan ibland vara en konsekvens av misshandel på offentliga platser. För att skydda din personliga egendom, se till att hålla dina värdesaker som mobiltelefoner, plånböcker och smycken dolda och säkra. Använd gärna innerfickor i dina kläder eller en säkerhetsväska för att undvika att locka till dig oönskad uppmärksamhet.

Lär dig självförsvarstekniker

Att ha grundläggande kunskaper om självförsvar kan vara till stor hjälp om du hamnar i en farlig situation. Genom att lära dig enkla tekniker för att försvara dig själv kan du öka dina chanser att undvika eller övervinna en attackerare. Överväg att delta i en självförsvarskurs eller ta kontakt med din lokala polisstation för råd och vägledning.

Läs mer om juridisk hjälp kring misshandel på: https://www.misshandel.nu/

11 Jun 2023