Så hittar du rätt arbetsstol

I vår moderna tid så uppstår vissa problem vad gäller arbetsmiljöfrågor och ergonomi. Förr om åren så handlade arbetsrelaterade skador mestadels om rena olyckor. Idag så är det mestadels förslitningsskador som drabbar anställda.

Det är också skador som A) är svåra att upptäcka då de kommer smygande och B) är svåra att rehabilitera sett till att de kräver en lång tid - och att man sedan lätt också faller tillbaka i gamla mönster och får tillbaka krämporna. Man kan se att höfter, axlar, armbågar och handleder idag är extra utsatta och till mångt och mycket så beror detta på att vi sitter ner för mycket.

Din arbetsstol ska förebygga skador

Din kropp är fortfarande - sedan urminnes tider - en kropp som mår bäst av att röra sig. Att sitta handlar om att vila under en kort period. Då vi idag kan sitta i sjok om åtta timmar så medför detta också en belastning som våra kroppar inte kan parera och som de inte är vana vid. Det som emellertid kan hjälpa är att ha rätt arbetsstol.

Att ha en arbetsstol som underlättar arbetet och som skonar kroppen är dock en fråga som få tänker på. Man tar en kontorsstol med mjuk stoppning och tänker att en sådan arbetsstol räcker för att man ska sitta bekvämt. Detta kan fungera under en kortare period, men då det handlar om en hel arbetsdag så måste man - på ett helt annat sätt - utgå från sig själv, sin egen kroppsform, sin egen vikt och längd samt utifrån vilket typ av arbete man utför.

Så ska du tänka vid valet

Viktigt är att en arbetsstol har inställningar för exempelvis sitthöjd, för sittdjup, för ryggstödet samt för att du ska kunna vinkla sitsen framåt under vissa perioder. Det är även viktigt att det finns armstöd som du kan avlasta dig mellan varven. Även ett nackstöd kan göra en enorm skillnad, förutsatt att det används som det ska.

En annan fråga som kan göra skillnad är om din arbetsstol följer med dig då du lutar dig fram- eller bakåt. Genom att välja en arbetsstol vars ryggstöd följer med dig så får du också en ökad bekvämlighet i din arbetsdag. Att du ska kunna luta dig bakåt utan att stolsbenen lyfter är även det något som gör skillnad.

Kort sagt. Jobbar du mycket framför en skärm eller har arbetsuppgifter - montering exempelvis - som kräver att du sitter ner mycket så ska du också se till att ha rätt arbetsstol. Du har bara en kropp och du måste ta hand om den. Tänk även på att ställa dig upp och jobba mellan varven. Det ger dig mer energi och ett välbehövligt break för din kropp.

12 Apr 2023