Så har allsvenska klubbar hanterat våldtäktsdomar

Medierna uppmärksammar gärna när en känd person fälls för ett grovt brott. Så blev fallet för bland annat fotbollsspelarna Yannick Bapupa och Kingsley Sarfo, som båda dömts för våldtäkt.

Det händer då och då att det läcker ut att en relativt känd person blivit misstänkt för våldtäkt. Ibland är det fotbollsspelare. Ofta sparkar klubben i så fall ut spelaren i fråga med buller och bång så fort det kommit en fällande dom. Det blev till exempel fallet för Yannick Bapupa som firade en flytt från Gefle IF till Kalmar FF med att gå på fest och ha sex med en kvinna som låg och sov. Han anmäldes och fälldes för våldtäkt och åkte in i fängelse. Kontraktet revs. Kalmar FF visade därmed vad de som förening tyckte om det avskyvärda brottet och Bapupa fick alltså aldrig chansen att bära Kalmars färger eller spela ens en match för klubben.

Lät en sexbrottsling spela kvar

Malmö FF har varit unika nog att ha två personer som misstänkts för våldtäkt mot barn i föreningen. Under en relativt kort period dessutom. Den första var talangen Miiko Albornoz, där rubriceringen sedan justerades till sexuellt utnyttjande av barn. Ett brott han också dömdes för i tingsrätten. Malmö lät emellertid Albornoz spela kvar i klubben och sålde honom ett år senare för stora pengar. När det ett par år senare var dags för nyförvärvet Kingsley Sarfo att dömas för våldtäkt mot barn agerade klubben annorlunda. Sarfo dömdes till fängelse och utvisning, och MFF sparkade ut honom från föreningen.

24 Aug 2021