Så förvarar du dina vinterdäck bäst

Man vill gärna att däcken för både sommar och vinter ska hålla så länge det bara går. Men hur gör man då lämpligen för att förvara sina däck på bästa sätt under den säsong när de inte används?

Däcken behöver naturligtvis vara i så gott skick som möjligt när de sätts på. Detta för att det ska vara så säkert som möjligt när ni är ute och åker. För att däcken ska hålla så länge som möjligt behöver man tänka på en del saker, såsom förvaring, till exempel. När däcken ska sättas på bilen för den nya säsongen behöver man lägga undan de andra på förvaring. När man ska förvara sina vinterdäck vill man naturligtvis göra det på bästa sätt, detta för att de ska hålla så länge som möjligt. Men hur gör man då, om man vill förvara sina vinterdäck på bästa sätt? Det finns en hel del fallgropar som man bör undvika och om dessa kommande tips följs, kan man spara livslängden på sina däck och spara pengar om olyckan skulle vara framme.

Skador eller andra slitage

För det första, när däcken ska tas av och läggas undan för förvaring, se till att kolla igenom däcken innan ni gör det. Det kanske finns skador eller annat slitage på däcken som gör att de inte är någonting att spara, kanske är det dags för ett nytt set däck nästa vinter istället? Ska däcken förvaras under sommarsäsongen på ett däckhotell eller annat magasin? Se då till att kolla över vilken försäkring/försäkringar som täcker ifall det händer en olycka. Drivhjulen är de däck som slits snabbast och hårdast. Om dessa däck sitter på samma ställe säsong efter säsong så kommer de att behöva bytas ut långt före de andra två däcken. Se därför till att rotera däcken under nästkommande säsong de ska användas.

Kolla lufttrycket och tvätta däcken

Däcken bör inte placeras och förvaras på ett ställe där det är direkt solljus eller kan bli för hög värme. Det mår inte däcken och gummit bra av, så se till att täcka era däck och även placera dessa någonstans svalt. Hjulen bör staplas eller läggas ned när de förvaras för att inte öka på slitaget som kan uppstå när de står i körställning. Sedan är det vanliga, simpla saker att göra innan man förvarar däcken, såsom att se till att de är rena och tvättade samt har rätt lufttryck.

28 Feb 2020