Rut används för hemstädning i Stockholm

Att man sedan 2007 har kunnat använda sig av professionell hjälp vid tjänster som rör hemmet och därefter dra av upp till halva beloppet för detta vid sin deklaration är något som delat folket i två läger. Vissa menar här att rut-avdraget är en absolut nödvändighet och man argumenterar för detta med hjälp av två stycken starka punkter som ser ut enligt följande:

 • Det skapar jobb. Man har kunnat se att städföretag kunnat anställa allt fler människor och att man samtidigt kunnat erbjuda dessa bättre villkor. Tidigare så jobbade dessa kanske svart och fick således ingen pensionsgrundande inkomst och heller ingen försäkring eller andra viktiga förmåner. Dessutom har man kunnat se att rut-bidraget även skapat jobb för grupper i samhället som annars haft svårigheter med att ta sig in på arbetsmarknaden; lågutbildade, äldre kvinnor och invandrare.
 • Det behövs. En kort och koncis punkt som man använder sig av Stockholm för att förklara. Stressen i Stockholm gör att många familjer har svårt att få sitt livspussel att gå ihop och här kan rut-avdraget vara en avgörande skillnad i deras liv. Genom att få hjälp med hemstädning så kan en familj i Stockholm helt enkelt få mer tid över för varandra.

  Där hade vi de två punkter som Rut-anhängarna brukar peka på, men om vi istället ser till nej-sidan så ser det ut enligt följande:

 • Hemstädning i Stockholm skapar ett klassamhälle. Här menar man att – visst, familjen som får hjälp med hemstädning i Stockholm får mer kvalitetstid; men hur ser det ut för personen som genomför denna hemstädning? Hennes familj tappar ju onekligen en hel del tid tillsammans då hon är ute och genomför en hemstädning hos familjer runt hela Stockholm. Man menar att detta är en återgång till ett samhälle som vi lämnat bakom oss – där pigor och drängar (rot-avdraget) gör det tunga jobbet medan de rika kan umgås.
 • För lite betalt. Här menar nej-sidan att det förvisso skapats jobb, men att lönerna är för låga för de som utför dem. Det blir – helt enkelt – städföretagen i exempelvis Stockholm som tjänar pengarna medan den person som genomför en hemstädning inte alls får den lön hon förtjänar.

  Välj en städfirma med bra villkor för din hemstädning

  Så kan det således se ut och sanningen ligger förmodligen någonstans mittemellan. Man ska komma ihåg att rut-avdraget gjort vardagen betydligt lättare för många personer – främst i Stockholm och att denna hemstädning (eller andra tjänster inom rut) verkligen gjort skillnad. Vidare så ska man även se till att de de facto finns olika städföretag också och att dessa – som inom alla områden och branscher – erbjuder olika löner och villkor.

  Vissa städföretag i Stockholm är helt enkelt bättre än vad andra är och här kanske man som kund får ta ett större ansvar innan man väljer. Det vill säga; man kanske bör se över vilka löner som finns, hur försäkringsfrågan ser ut och om det finns något kollektivavtal. Skillnaden i pris blir inte så stor om man väljer en schysst firma för sin hemstädning i Stockholm och då kan man också njuta av denna tjänst med gott samvete.

16 Jan 2023