Privat tandläkare eller Folktandvården?

Vad är egentligen bäst, att gå till en privat tandläkare eller gå till Folktandvården?
Priset, rekommendationer och möjligheten att gå till samma tandläkare spelar stor roll i valet av tandvård.

Att gå till en Privat Tandläkare på en Privat Tandvårdsklinik

Att gå till en privatklinik har sina fördelar. Många gånger får du en specifik tandläkare tilldelad till dig och det är större chans att just din tandläkare finns kvar på kliniken längre. Fördelen med att gå till en privat tandläkare är att hela familjen kan gå till samma tandläkare och det ger en stor trygghet för familjemedlemmarna. Privata tandläkare väljs ofta då de erbjuder en mycket mer personlig service och du har möjligheten att bygga upp den personliga kontakten och tilliten för din tandläkare. En privat klinik får själva sätta sina priser, men du får ändå använda ditt tandvårdsbidrag. Vissa behandlingar som utförs hos en privat klinik kan vara billigare än samma behandling hos Folktandvården. Det är viktigt att kolla upp kliniken innan du går dit så du vet att arbetet görs bra. En kollega, vän eller släkting kan säkert rekommendera en privattandläkare de går hos.

Att gå till Folktandvården

De flesta som går till Folktandvården går dit bara för de är en gammal vana. Du är välbekant med folktandvårdens kliniker sedan unga år och det är en trygghet eftersom det är landstinget som driver dessa. En av de stora fördelarna med folktandvården är att det är många tandläkare som jobbar på samma klinik och det går ofta lätt att få en tid vid oväntade besök. Vissa besökare går alltid till samma tandläkare även hos Folktandvården men det går även att gå till en annan tandläkare eftersom de kan se alla patienters journaler. Folktandvården har en och samma prislista för alla sina kliniker, så du kan alltid enkelt kolla upp vilka priser som gäller för ditt besök.

Vad skiljer en privat Tandklinik mot Folktandvården?

För många är det enkelt att gå till Folktandvården, men genom att aktivt välja tandvårdsklinik gör att du kan få bättre tandvård och bättre pris. Ibland är Folktandvården billigare men ibland är en privat tandläkare billigare, allt beror på vilken behandling du vill utföra. Ett stort skäl till att många väljer just Folktandvården är på grund av att det anses pålitligt eftersom det är den klinik som landstinget erbjuder.

Det som gör att en privat tandläkare känns tryggare än folktandvården är att du alltid har samma tandläkare. Som patient är det alltid skönt att bygga upp ett förtroende för sin tandläkare och inte behöva byta tandläkare mellan varje besök. Hos folktandvården kan din tandläkare variera, men i gengäld kan du få en besökstid snabbare om du kan tänka dig att gå till någon annan än din ordinarie om hon eller han är fullbokad framöver. För vissa patienter är det av stor vikt att få gå till samma tandläkare, medan andra inte bryr sig. Då kan kötiden vara avgörande i valet av tandläkarklinik.

Hos folktandvården så finns det inte alltid käkkirurger för mer avancerade ingrepp och då kan du behöva få en tandläkartid hos Folktandvården Medicinsk Tandvård där specialisterna finns. Där kan kötiderna vara väldigt långa och du kan då få stå ut med dina besvär en längre tid. Hos många privata kliniker har de en specialist anställd så du inte behöver stå i kö lika länge som hos Folktandvården.

Eftersom priserna generellt inte skiljer speciellt mycket mellan landstingets Folktandvården och privata tandvårdskliniker så är det kötider och behovet av en “egen” tandläkare som avgör vart du ska vända dig. Vissa behandlingar kan skilja i pris och då är inte alltid Folktandvården billigast. Det går alltid att ringa till en privatklinik och fråga om priset för en speciell behandling alternativt kolla prislistan på deras hemsida om du vill jämföra priser mellan olika kliniker.  

8 May 2017