Praktiska tips för dig som ska åka på safariresor

De flesta som åkt på safari ångrar sig aldrig. Det är snarare så att de som provat det en gång gör om det. Livet rymmer flera safariresor! Vare sig du nu planerar att åka på din första eller gör en i raden av safariresor - räkna med minnen för livet.

Om du vill ha en romantisk safariresa är den bästa idén tält en natt, och sedan bekväma hotellnätter

Du kommer troligen också komma närmare dig själv. För att se naturen och stora exotiska djur på nära håll väcker känslor om hur stort livet faktiskt kan vara! Safariresor handlar om naturen, djuren och människan.

Här är några tips på vägen för en lyckad resa:

- Låt en researrangör som är specialist på safariresor ordna din resa. Den här typen av resa går långt utanför den vanliga turistresan och för att få en så bra upplevelse som möjligt är det klokt att lämna över det praktiska till riktiga proffs. Safariresor kräver ett särskilt säkerhetstänk - tanken är ju att du ska se vilda djur på nära håll!

- Tänk igenom resan noga innan du åker. Vill du ha en riktigt äventyrlig resa? I så fall kanske du ska boka alla nätter i fina tält. Det är inte så spartansk som det låter. Tvärtom är det en stor upplevelse att höra vildmarkens nattliga ljud genom tältduken när du ligger i din bädd.

Satsa på en rundresa!

Om du istället vill ha en romantisk safariresa är kanske den bästa idén att testa en natt i tält och sedan kombinera med bekväma hotellnätter.

Vilket du än väljer är det bra att veta att många som reser på safariresor kombinerar dem med en mer traditionell semester, kanske i närmaste storstad, eller så reser man runt för att också träffa människor i landet man besöker. Upplevelsen bland vilda djur är fantastisk, men säger kanske inte så mycket om landets kultur i övrigt.

Apropå rundresor så går det också att boka större rundturer i vildmarken. För den riktigt äventyrliga går det att hitta övernattningar långt från hotellen.

Det finns mycket att välja på i olika prisklasser. Men tänk på att den dyraste resan inte nödvändigtvis ger dig den häftigaste upplevelsen bland vilda djur.

Läs på för en starkare reseupplevelse!

Du kan såklart komma till safariresan utan att kunna något om vilda djur, du har ju guider som är utbildade både när det gäller säkerhetstänk och de besitter stor kunskap om de vilda djur du kan få se. Men de flesta som redan varit på safariresor skulle nog säga att lite förkunskaper höjer naturupplevelsen. Här kan du läsa på lite mer om Big 5 - de fem stora djuren en klassisk safariresa brukar innehålla.

Elefant: Vårt största landdjur. Kan bli 10 meter från svans till snabelns slut. Vikt 10 ton!

Lejon: Savannens kung. Kan spurta i 80 kilometer i timmen och enda kattdjuret som lever i flock.

Leopard: Ett av världens fyra riktigt stora kattdjur. Hanarna kan väga upp över 30 kilo, honorna några kilo mindre. En leopard kan bli ungefär lika gammal som våra huskatter, upp emot 17 år. De kan springa lika fort som du kör bil i tätort, över femtio kilometer i timmen och klarar av att slå byten som väger ungefär 80 kilo.

Buffel: Hovdjur som kan väga nära 600 kilo, finns över stora delar av Afrika. En växtätare man inte ska bråka med!

Noshöring: Respektingivande tungviktare som kan väga ett par ton! Ändå kan de springa 50 kilometer i timmen.

Läs mer om safariresor hos Nyati Safari.

 

14 Feb 2019