Passa på att ta körkort

Att ha körkort har alltid förknippats med en stor frihetskänsla. På film ser man ofta när huvudpersonen åker på en landsväg med vinden i håret och njuter. Lite överdrivet kanske men tanken att sätta sig i bilen när man vill och bara bege sig av vaert man vill är härlig.

När man bor på landet är körkortet ett måste för att kunna ta sig dit man behöver. Men även i städerna behöver man körkort för att inte alltid bli fast innanför tullarna. Sedan är det smidigt när man ska få hem varor när man storhandlar eller ska köpa möbler.

Många fördelar med körkort

Svenskarna har alltid älskat att åka på bilsemester. Friheten att kunna stanna var man vill och bada och äta något lockar. Och att få se vårt vackra land på nära håll är något som är härligt för kropp och själ. I om med allemansrätten får man också slå upp ett tält var man vill vilket är ett härligt sätt att övernatta på sommaren.

I dagens samhälle har det blivit vanligare att vi kör våra barn till förskola, skola och till alla aktiviteter. Det ställs högre krav på att ha bil och körkort för att kunna deltaga i alla aktiviteter.

Ta körkort på körskolan

Många väljer att ta körtkort på en körskola för att vara säker på att få rätt utbildning. Tidigare tog nästan alla körkort privat. Det var betydligt lättare då. Men i och med att kraven är större idag är det inte lika lätt att klara körkortet utan professionell utbildning. Man vill helt enkelt vara säker att man lär sig allt man måste kunna köra bil på ett korrekt sätt. Det är också betydligt fler bilar nuförtiden.

Vad ingår i utbildningen?

När man går i körskola får man en grundlig utbildning för att lära sig att köra bil. Den innefattar både teori och praktik. Men oavsett om man övningskör privat eller på trafikskola så måste man genomgå två obliatoriska kurser som heter Riskettan och Risktvåan. Risktvåan har ersatt den tidigare halkbanan men innehåller såklart fortfarande körning på halkbana men med en större teoridel. I utbildningen bokas ett antal körlektioner in där man får lära sig hantera bilen i trafiken.

Riskettan

Riskettan är en teoretisk utbildning som innefattar olika riskbeteenden i trafiken. Eleven får lära sig hur man undviker och hanterar olika riskfaktorer. Det kan handla om rattfylleri och trötthet som är livsfarligt i trafiken och dödar många årligen i Sverige. Man går även igenom olycksstatistiken. 

23 Jul 2019