När du fått problem med tänderna

Det är mycket viktigt att skydda sina tänder efter som man behöver dem hela livet. Väl fungerande tänder är något som vi alla tar för givet. Vi räknar att tänderna inte gör ont och effektivt tuggar maten åt oss. Bra tänder märkar man helt enkelt inte av, men när man får problem påverkar det hela vardagen. Tandvärk drabbas vi alla av någon gång och det är mycket besvärligt. När man har fått ont i en tand ska man kontakta en tandläkare för att inte problemen ska förvärras ytterligare.

Var rädd om tänderna

För att tänderna ska må bra måste man borsta tänderna morgon och kväll med tandkräm som innehåller flour. Det gör att syraattacker från mat och dryck försvinner från tandens yta. Det förhindrar att karies får fäste på tanden.

Karies kan orsaka så kallat hål i tänderna. Om när man har fått stora hål som inte åtgärdats kan man få problem med tandkött och i värsta fall tandlossning.

Tänk på vad du äter och dricker

Allt vi äter och dricker kan skada våra tänder. Saliven och tandens emalj skyddar mot mycket av det vi stoppar i oss, men inte mot allt. Man kan aldrig borsta tänderna för ofta. Men minst två gånger per dygn. Det är även bra att komplettera med tandskölj ibland. Det rekommenderas av tandläkare att använda tandtråd varje dag.

Då rengör man effektivt mellan tänderna där tandborsten inte kommer åt. När det gäller tandborstning ska man välja en tandborst som är lagom hård och det är viktigt att inte borsta för hårt för att inte skada tändernas emalj och tandkött. Man ska borsta med små cirkelrörelser.

Man kan också ta för vana att ofta skölja tänderna med vatten när man har ätit och druckit.

När en tand skadas

Men det gäller också att skydda tänder mot yttre våld. Det händer att man råkar ut för en olycka att en tand eller flera tänder skadas. Om man till exempel ramlar och slår i en tand kan den lossna och då krävs det snabba åtgärder av en tandläkare. I vissa fall kan man rädda en utslagen tand men då måste man tänka på några saker. Under en kort period kan man ha den utslagna tanden i munnen för att skydda mot bakterier. Annars kan man förvara tanden i ett glas med mjölk till man kommer till tandläkaren för att att försöka få den att växa fast igen.

När en tand inte går att rädda

När en skadar tand inte kan växa fast igen finns det andra lösningar. En lösning är att sätta in ett tandimplantat som fästs med titanskruv i käket. Då får man ett konstgjord tand som ser ut och fungerar precis osm en riktig tand.

Läs mer om tandimplantat: https://www.tandimplantatstockholm.biz/

28 Jun 2019