Mario Kart på riktigt

Är du snabbast i gänget på gokart? Utmana dina vänner och se om du kniper förstaplatsen. Gokart är ett kul sätt för att få spänning i vardagen och väcka tävlingslusten. Ute på banan går det undan!

“Gasen till höger och bromsen till vänster!”. Instruktören ger dig de grundläggande instruktionerna som krävs för att köra gokarten när du satt dig i bilen och är redo att ge dig ut på första varvet. Att köra gokart kräver inget körkort. Man behöver inte vara världsbäst på att bemästra ett fordon. Däremot är det bra med sunt förnuft. Som att kunna avgöra när man ska gasa och när man ska bromsa – och framför allt hur man gör. Att köra gokart är lite som att spela Mario Kart – fast på riktigt. Det är otroligt beroendeframkallande och när du kört dina varv kommer du direkt att ställa frågan när ni kan köra igen.

Är du en dålig förlorare?

Vem är du egentligen i Mario Kart? Är du en Bowser eller Donkey Kong som satsar mer på kraft och låg tyngdpunkt, eller är du en Yoshi, Todd eller Peach som når topphastigheter men behöver sakta ned i kurvorna? Jämförelsen med Mario Kart ska inte löpa hela linan ut. Självklart behöver du ta ansvar även i gokart och hålla avståndet till dina kompisar.

Det är lätt att bli tävlingsinriktad när man satt sig i gokarten och kör i väg ut på banan. Hånflinet från polaren när du blir omkörd provocerar dig och du gör allt för att komma ikapp på nästa raksträcka. Lika lätt som det är att bli kaxig när man kommer först, lika tätt duggar bortförklaringarna när man kommer sist i mål.

Regler och krav

Gokart är inte heller lika regellöst som det är i Mario Kart. För att du ska kunna sitta ordentligt i bilen och nå ordentligt till både gas och broms finns det krav på hur lång man behöver vara för att få köra. Vanligtvis ligger längdkravet på omkring 150 centimeter. Men för de minsta brukar man kunna hitta mini-gokarts som alternativ.

Gokarts går naturligtvis inte heller lika snabbt som en riktig bil, men de kan fortfarande komma upp i väldigt höga hastigheter. På en del banor har man bilar som tar sig ända upp till 80 kilometer i timmen. Det är nästan vansinnigt fort för en nybörjare. Var därför försiktig, kör sakta i kurvorna och ha alltid hjälm på dig!

6 Aug 2020