Letar du programmerarutbildning?

Som jag har förstått det kommer vi alltmer att leva i ett alltmer datoriserat samhälle och arbeta alltmer med datorn. Att då ha allt som är viktigt i datorn är ju ganska känsligt. Hur man i framtiden ska lösa den saken, bör alla som arbetar med datorer, tänka ut. Det är inte hållbart att den utveckling som vi ser just nu ska kunna fortsätta på samma sätt som den gör. Vi vet ju inte ens om elen kommer att forsätta distribueras såsom vi ser att den gör nu. Så om något händer, vad ska man tänka på? Hur kan man spara all viktig information?

Information i datorn håller i ell evighet

En sak som många inte tänker på är att om något skulle hända; en stor miljökatastrof, ett tredje världskrig, jordens undergång och så vidare, kommer informationen att bevaras för all framtid. Skulle informationen vara endast på papper, kommer pappret att förmultna. Den information som vi ser är bevarad ända sedan stenåldern är ju allt det som klottrades ner i stenar, klippor och krukor, men idag är det ju ingen som ägnar sig åt stenristningar, eller lägger ner informationen i lerkrukor. Däremot lägger vi all viktig information i datorn. Och att ha den i datorn är det absolut säkraste sättet att bevara information. Svårigheten är bara den att komma åt informationen som faktiskt finns lagrad i metallskivorna som finns i datorn. Skulle datorn brinna, kan informationen ändå finnas kvar. Det ska mycket till innan den förstörs. Så att lägga in viktig information i datorn är ingen dum idé alls. Det som kan behövas är att göra den åtkomlig på ett säkert sätt för eftervärlden. Det är sådant som dagens programmerare får bry sin hjärna med.

Vill du bli morgondagens hällristare?

Så om vi går tillbaka till stenålderns författare, ritare och dokumenterare, som ristade ovärderlig information om sin samtid för eftervärlden, så gjorde de ett otroligt viktigt arbete. Idag tror jag att dagens författare, ritare och dokumenterare är datorprogrammerarna. Den yrkesgruppen kommer att bli allt viktigare, då det är de som bestämmer hur informationen ska se ut, hur den ska dokumenteras, bevaras för eftervärlden och lagras. Vill du bli en av dem? Då kanske du bör gå en programmerarutbildning så att du lär dig allt som krävs för att arbeta med datorer. På det sättet ser man till att bli en viktig kugge i framtidens bygge. Programmerare är framtidens yrke.

22 May 2019