Konsten att måla som en målare

I och med att trenden med vit färg verkar ha nått sin peak och så sakteliga börjat ebba ut så kan det finnas ett värde i att lära sig att måla på ett korrekt sätt. Mycket tyder på att kartan håller på att förändras och att fler personer tar steget för att förändra i sina hem genom att välja att måla väggarna. Det är bra. Färg ger mer energi och det skapar mer personliga och unika hem. Men, det kräver ett visst handlag för att måla och särskilt om det ska appliceras en annan färg än den vita.

I första hand så skulle vi råda om att ta hjälp av de som verkligen kan yrket - att anlita en målare är det säkraste kortet för att få ett högkvalitativt resultat. Så himla dyrt behöver dte inte bli heller. Är du tålmodig så kan du ta in offerter från flera målare i Stockholm, jämföra dessa och välja en vars anbud ligger närmast din budget. I och med att du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden för en målare - tack vare rot-avdraget - så finns det ytterligare ett incitament till varför det professionella alternativet ska övervägas.

Pengar kan vara ett alternativ till varför man inte vill anlita en målare - att man vill måla kan vara ett annat. För, man ska heller inte glömma bort att det är ganska roligt att måla och detta då man ser effekten av sitt slit med en gång. Vi har därför all förståelse för varför många väljer bort en målare och gör jobbet på egen hand. Men om man gör så - då bör man göra allting korrekt och enligt konstens alla regler. Att måla som en målare, helt enkelt.

Tips för ett perfekt målerijobb

Här kommer några tips som förhoppningsvis ger dig en god möjlighet att lyckas med ditt målerijobb. Vi säger att det handlar om att du ska måla om i ditt vardagsrum i Stockholm och att det här är den ordningsföljd du ska hålla:

  1. Bär ut så mycket som möjligt - centrera resten. Ju fler saker och möbler du får undan - desto bättre förutsättningar ger du dig själv. Det är enklare att måla om du har svängrum.
  2. Grundarbete. Ta bort alla hyllor, tavlor och andra saker på väggen. Se till att spackla igen alla hål och eventuella skador. Slipa med sandpapper så att ytan blir jämn. Skrapa bort eventuell färg. Tvätta väggen. Låter enkelt, eller hur? Faktum är dock att det här momentet är det som du ska lägga mest tid på - ungefär 70 % av det totala arbetet ska läggas på grundjobbet. Det är det som avgör hur bra det slutliga resultatet blir.
  3. Täck. Alla lister och golvet. Fuska inte med detta. Färg har en förmåga att hamna lite varstans och det kan vara en god idé att lägga en presenning över möblerna som du inte lyckades bära undan.
  4. Måla. Vi förutsätter att du inte behöver grundmåla innan. Använd en roller och våga ta flödigt med färg. Jobba uppifrån och ned i en storlek av ungefär en halvmeter och försök att göra det utan avbrott. Använd handleden och var mjuk - men ändå bestämd. Måla hela väggen.
  5. Listerna: Längs listerna kan du använda dig av en mindre pensel. Återigen: var noga med att det inte skvätter. Har du element som du vill måla bakom så kan du använda dig av en elementroller, en mindre roller med längre skaft som brukar vara en god lösning. Ska du måla ditt element så måste det vara vattenburet - annars kommer färgen att lossna eller bli gul direkt. Du kan använda en målarhandske; den brukar ge bättre effekt än att pillra med en pensel.
  6. Torka: låt färgen torka efter anvisningarna på burken. Du kan inte påverka detta; låt tiden ha sin gång. Måla ett extra varv om det behövs och om det inte är riktigt täckt överallt. Låt torka igen.
  7. Avsluta: Ta bort maskeringstejpen så fort som möjligt. Ju längre den sitter desto större är risken att den tar med sig färgbitar då du lossar.

Läs mer om proffsmåleri på denna sida.

1 Mar 2018