Jobb som köksmontör – det här söker arbetsgivarna efter

För den som vikökll börja arbeta som köksmontör finns goda möjligheter runtom i landet. Bäst möjligheter finns kanske i Stockholm, som har en hög byggtakt och många potentiella kunder som anlitar en köksmontör privat. Det här gäller givetvis inte bara i Stockholm, utan även i andra större städer som Göteborg och Malmö.

Ska man bli attraktiv hos arbetsgivarna är erfarenhet en bra sak. Erfarenhet är dock inte alltid det lättaste att skaffa sig. Något som är bra att ha i grunden är en byggutbildning, och gärna med inriktning mot köksmontage. Många rekommenderar till och med att man skaffar sig ett yrkesbevis som snickare. Förutom goda möjligheter till jobb som köksmontör, kan man också få möjligheter till en högre lön.

I den här texten tittar vi främst på vad arbetsgivare söker efter just nu. Det gör vi genom att titta på olika annonser och se vad de eftersöker. Det handlar inte bara om formella kvalifikationer, utan även om vad de vill att den ansökande ska ha för personliga egenskaper. Märk väl att det är ett litet urval av annonser vi tittar på, och att det därför inte nödvändigtvis ger en god helhetsbild. Men det kan ändå ge en fingervisning.

Första arbetsgivaren

Den första arbetsgivaren vi tittar på har fått förtroendet att vara servicepartner och leverantör åt ett mycket stort företag och deras köksavdelning. Jobbet är i Stockholm och arbetsgivaren ser helst att den sökande köksmontören har ett par års erfarenhet av just montering eller snickeri. Vidare skriver de att den sökande bör ha ett intresse och engagemang för yrket, och att det faktiskt är det som är det viktigaste. Arbetet sker över hela Stockholm och är rörligt.

Andra arbetsgivaren

Den andra arbetsgivaren har säte i Göteborg och har lagt ut en mycket kortfattad annons. Det som de skriver är att den sökande bör ha erfarenhet av ”allmänna snickeriarbeten”. Förutom köksmontering tar de golvläggning samt byte av lister som exempel. Det finns ingen information om tjänstens omfattning, och inte heller några krav eller preferenser vad gäller personliga egenskaper.

Tredje arbetsgivaren

Den tredje arbetsgivaren har sitt säte i Gävle och söker efter en köksmontör att rekrytera i form av en egenföretagare. Även om basen finns i Gävle, kommer arbeten att ske i såväl Stockholm som andra delar av Uppland. Arbetet innebär ett stort eget ansvar – det är upp till köksmontören själv att sköta jobbet efter angivna ritningar, att frakta materialet ut till kunder och stå för kundmöten dagligen. Att monteringen blir klar i tid och att det sker på ett korrekt sätt är det också just köksmontören själv som har ansvar för.

Arbetsgivaren ser gärna att en sökande köksmontör har erfarenhet inom snickeribranschen. De skriver också att det är meriterande om erfarenhet av att montera just kök finns. Vad gäller personliga egenskaper vill de att personen ska vara noggrann, lugn och tekniskt lagd. Vidare bör man vara social och tycka om kundkontakt. B-körkort och egen bil är ett krav.

8 Dec 2018