I Sverige har vi idag mat från många olika länder

Vi är ett resande folk som tycker om främmande länder men som alltid har tagit med oss det bästa hem från andra kulturer. Flera av våra svenska rätter har sitt ursprung i andra länder.

De flesta vet nog att kåldolmen ursprungligen kommer från Turkiet och att det var någon i Karl XII:s tjänst som tog rätten till Sverige på 1700-talet. Man kan fantisera om hur den först serverades som något exotiskt på en fest på slottet tillsammans med köttbullar som också kom till Sverige under samma tid. Det svenska köket har alltid varit öppet för traditioner från andra matkulturer även under senare år och det är inte så länge sedan många stod och gjorde egen sushi hemma i köket på helgerna.

Först kom snabbmaten sen restauranger och catering

Många av de utländska köken som kom till Sverige i modern tid presenterades först som snabbmat. Falafel, gyros, pizza, hamburgare bara för att nämna några. Men på senare år har många av dessa kök hamnat på finrestauranger men även också på många cateringfirmors menyer. Till studentfesten, företagseventet eller födelsedagsfesten kan man idag lätt beställa hem färdiglagad förstklassig mat från alla världens hörn. Fördelen med catering är att man helhjärtat kan ägna sig åt sina gäster istället och slipper tänka på maten. Inte heller behöver man stå vid spisen i flera dagar för att förbereda maten själv. När man väljer catering utgår man självklart från maten men priset kan såklart även spela in. Libanesisk mat brukar vara populärt då det kan bestå av uppemot 250 olika smårätter. Perfekt mat alltså för både den stora och lilla festen.

Ha koll på hur många som kommer på festen

Innan man kontaktar en cateringfirma kan det vara bra att veta hur många som kommer på tillställningen och var festen ska hållas. Kommer det till exempel att finnas tillgång till kök där man ska vara eller ska all mat serveras kall? Finns det kylmöjligheter? Och framförallt vilken slags mat har man tänkt sig? Har festen något speciellt tema där viss mat passar in? Eller är många vegetarianer eller veganer vilket inte alls är så ovanligt idag? I så fall kanske man inte ska servera värsta grillmenyn med kött. Eller så ser man till miljön och väljer ett cateringföretag med fokus på närodlat mat. Valmöjligheterna är många och de flesta cateringfirmor kan anpassa menyn så att det passar bröllopet, firmafesten och gästerna. Vi skulle rekommendera denna sida: http://www.beirutcafe.se

27 Mar 2020