I Stockholm saknas det inte hantverkare

En del hantverkaryrken har nästan dött ut, men i Stockholm kan man hitta verksamma hantverkare av flera slag. Var glad för det när du behöver hjälp med något.

Traditionen för hantverkaryrken har sedan gammalt varit att de gått i arv från far till son. Som son till en far som var hantverkare hade man egentligen inget annat att välja på. Redan från barnsben fick sonen vara med i verkstaden, som springpojke, städare och med att utföra alla möjliga små uppgifter som behövde göras.

Den far som hade oturen att inte få en son, kunde istället ta in en lärling. Detta kunde då vara en pojke som av någon anledning inte hade möjlighet att gå i sin egen fars fotspår. Än idag finns lärlingskap kvar inom vissa hantverksyrken. Fast kopplingen mellan far och son är förstås inte så uttalad längre.

Hantverkare behövs alltid

Hantverkaryrken är förresten en typ av yrken som inte i någon högre grad har kunnat ersättas av automatiserade maskiner. Eller ja, om man tänker efter så har ju faktiskt vissa hantverkaryrken nästan dött ut. Det handlar om sådana som tillverkade konsumentprodukter i stil med skor, hattar och handskar.

Men många andra slags hantverkaryrken finns kvar. I Stockholm kan du till exempel hitta rörmokare, elektriker, plattsättare, murare, snickare och många, många fler typer av hantverkare. Det är något att vara tacksam och glad över. Dessa yrkesmän och -kvinnor behövs fortfarande för att vi ska kunna ha en fungerande infrastruktur och ett beboeligt samhälle.

Läs mer om hantverkare i Stockholm på hantverkarestockholm.biz.

28 Feb 2023