I Dalarna kan man effektivt producera el med solceller

De dagarna i Dalarna då solen knappt ens går ner gör att solceller fungerar väldigt bra för elproduktion. Men det finns några saker som kan vara bra att tänka på om man ska köpa solceller.

Med egna solceller på taket kan man ta tillvara på solens energi och omvandla den till el. Dalarna, och många andra delar av landet, lämpar sig särskilt bra för solceller, tack vare de långa och ljusa sommarmånaderna. Inte sällan producerar man då mer el än man själv kan göra av med. Som företagare, bostadsrättsförening eller lantbrukare kan det löna sig att också installera en lagringsenhet för elen. Då kan man spara överskottsenergin och använda den de dagar solcellerna inte kommer upp i den elproduktion som man behöver. Men har man ett överskott av el kan man också sälja elen vidare till det fasta nätet. Många privatpersoner som har solceller på sitt villatak väljer att göra detta.

Skatteavdrag för solceller

Det finns särskilda skatteavdrag för solceller för både privatpersoner och företag. Men reglerna skiljer sig något åt och det kan därför vara bra att först kolla med Skatteverket, så att man inte går miste om avdraget. För den som funderar på att köpa solceller i Dalarna finns det flera företag som man kan vända sig till. Solceller kan kosta en hel del, och för att det ska vara en lönsam affär gäller det att välja solceller med lång livslängd. Gör därför också en ordentlig research och jämför priser, och ta reda på vilka märken som är bäst.

24 Mar 2022