Hus för fritidsvistelse

Vid semestrar och ledigheter är det många som säger att de ska åka till sitt sommarhus eller åka till landet. Det man syftar på är något av alla de fritidshus som finns i olika delar av landet.

Det är så pass vanligt med hus som endast används för fritidsvistelse att det till och med har fått en egen beteckning. Fritidshus är hus som ofta är lite mindre än vanliga villor. Men det kan även vara att de är lite annorlunda planerade. Och att de ligger på lite mer udda platser än vad villor gör.

När man är ledig själv eller med sin familj så är det ofta andra saker man prioriterar. Man vill ha en större närhet och även en lättare tillvaro. Mindre ytor att städa. Roligare lösningar för sovplatser. Ofta också lite mer primitiva boenden som minner om gamla tiders leverne. Till skillnad mot villorna och lägenheterna där alla möjliga moderniteter och arbetsunderlättande teknik ofta önskas. Ibland är det till och med så i vissa områden att hus som har egen brunn, öppen spis och utedass höjer ett försäljningspris. Gärna ska husen också ligga lite mer avsides och kanske helt ensamma ute i skogen.

Loft och storstuga

Eftersom fritidshus är en plats för rekreation och umgänge så brukar även ytorna i husen se lite annorlunda ut. Man använder sig gärna av sovloft som man kan nå med en enklare stege. Något som är mycket populärt bland de yngre i familjen. Det är också ett billigt sätt att få fler sovmöjligheter. Samtidigt som loftets öppenhet i samklang med storstugan gör att huset blir mer luftigt och upplevs som större. Storstugans öppna planlösning med såväl soffgrupp som matgrupp har på senare år även börjat anammas i villor. Även där har man sett nyttan med den ökade rymden som öppenheten ger.

Hav eller skog

Hus som används för rekreation kan finnas på flera olika områden beroende på vad man önskar få ut av sin vistelse. En del vill ha ett ensamt hus långt ut i skogen. Andra vill ha hus precis vid kust eller sjö. Stugor i fjällen för vandring och skidåkning är populära. Medan andra vill ha sina stugor i stugbyar där man har en närhet och gemenskap med sina grannar. Men det kan också skilja sig gällande hur ofta man vill använda sin stuga. Kanske vill man ha boende långt bort eller för användning under varje helg.

17 Sep 2020