Hur gör en trollkarl egentligen?

Det är något speciellt med trolleri. Vi fascineras och tjusas av sådant som verkar oförklarligt, som en allvetande trollkarl som trotsar fysikens kända lagar.

Vi gillar hokus pokus. Det är därför trollkarlar är så populära. Man kan se dem på cirkus, och man kan hyra in en trollkarl till barnkalaset. De kan gissa rätt kort, såga itu damer och berätta vilket föremål du tänker på. Vissa magiker är så stora att de har egna shower, så storvulna i sitt jobb att de till och med kan trolla bort ett flygplan. Där har vi hamnat långt över vår vanliga föreställnings- och fattningsförmåga. Men hur bär de sig åt egentligen?

Fingerfärdighet och tricks

Trollkarl, och magiker. Kärt barn har många namn, säger man. En annan beteckning är illusionist. Det är väl detta ord som ligger närmast sanningen. En trollkarl förvillar oss, så att vi tittar åt fel håll. Han är mycket fingerfärdig och gör sina manövrer så snabbt och så skickligt, att våra ögon inte hinner med. Samtidigt pratar han hela tiden, viftar med händerna hit och dit, och fastän vi tittar noga, har han lurat oss i alla fall. Det är det som är så häftigt med en trollkarl. Lite fusk är det säkert också. En låda kan ha dubbla bottnar, så att något döljs utan att vi ser det. Vissa trollkarlar har en medhjälpare, som han pladdrar med hela tiden. Det vi ser är att trollkarlen, med förbundna ögon, kan lista ut vilket föremål någon i publiken håller upp. Medhjälparen går fram till någon, får exempelvis låna en klocka eller en nyckel. Efter bara en kort stund kan trollkarlen både säga vilket föremål det är, och även vilken färg det har.

Trolleri är som en cirkuskonst

Äkta trolleri? Nej, det ligger hårt arbete bakom ett magiskt framträdande. Precis som en cirkusartist får öva i åratal för att behärska sina konster, får även en trollkarl öva och finslipa sin teknik. Det kräver stort tålamod, stark vilja och total koncentration. Magikern och medhjälparen i vårt exempel talar med en speciell kod, som de har memorerat och som ingen annan känner till. Orden ”haha här har vi…” kan exempelvis betyda ”det är en slips” och ”vad säger du nu” kan betyda ”den är röd”. Exakt hur alla trollerier går till är en affärshemlighet, som bygger på en illusion. Det gillar vi. Vi älskar när trollkarlen lurar oss, och vi har ingen aning om hur det gick till. Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.trollkarl.org/

4 Apr 2020