Hur är det att jobba som personlig assistent?

Många som arbetar som personliga assistenter har ingen annan utbildning än gymnasieutbildning, kanske från något vårdprogram. Men det behövs ingen annan utbildning än den som ges av arbetsgivarna inom personliga assistenter. Det som krävs är att man är lyhörd, och har förmågan att kunna se vad en handikappad person behöver. Man är helt enkelt den handikappades händer och fötter. Om den som tar emot assistansen inte kan sträcka ut sina händer, då måste du som assistent göra det åt den personen. Samma sak gäller om den personen inte kan stå, gå eller ta sig till de platser de inte kan göra på egen hand.

Detta krävs av den personliga assistenten

Vissa praktiska saker har man som personlig assistent att förhålla sig till:

1. Man bör ha fyllt 18 år för att komma i fråga som personlig assistent

2. Man ska inte vara för gammal eller själv har svårt att röra sig för att kunna jobba som personlig assistent.

Socialstyrelsen är den myndighet som bestämmer över personliga assistenter och vilka krav som ska ställas på dem som arbetar som personliga assistenter. Att arbeta med detta yrke krävs att man är villig att hjälpa den handikappade personen med allt möjligt; mata dem, hjälpa till så att de kan tvätta sig, lägga sig, klä på sig och så vidare. Ofta arbetar man i deras hem, där resten av familjen också bor. Det gör att det krävs av den personliga assistenten att han eller hon kan anpassa sig till den situation som den handikappade lever i. Det är inte bara jobbigt och arbetsamt att arbeta som personlig assistent. 

Att jobba som personlig assistent är meningsfullt

Många beskriver sin arbetssituation som: fyllt av ”arbetsglädje, givande samvaro med den assistansanvändare de bistår, variationsrika arbetsdagar och om upplevelser av ett viktigt och meningsfullt arbete. Den särskilda arbetssituationen som ofta inbegriper en arbetsplats i brukarens hem, en nära och intim samvaro samt insyn i privata relationer innebär dock att yrkesrollen innehåller en rad potentiella svårigheter. Samtidigt som många vittnar om tillfredsställelse med arbetet som personlig assistent har yrket låg status, en låg lönebild, betraktas som ett genomgångsyrke och omfattas av rekryteringsproblem. Det sistnämnda har även påverkat vilka områden som forskningen främst berört. Vidare förekommer det sällan en uppdelning på olika anordnare utan kooperativ, kommunala och privata anordnare beskrivs gemensamt.”

Så hittar du en personlig assistent

Är du i en situation där du behöver en personlig assistent, och inte har någon kännedom om hur du kan få tag i någon kan du alltid googla personlig assistent Stockholm, om det är i Stockholm du bor i. Annars skriver du den ort där du bor, så får du förslag på något företag som har personliga assistenter. Du kan fråga om företaget kan hjälpa dig med att ansökan om möjligheten att få en pesronlig assistent. Oftast är det en tjänsteman på kommunen som avgör i frågan. Men det skadar inte att få administrativ hjälp med ansökan.

21 Apr 2018