Höga straff för narkotikabrott

Sverige har en tuff narkotikapolitik. Att bli dömd för narkotikabrott kan sluta med flera år i fängelse. Det gäller även för ringa narkotikabrott som handlar om användande för privat bruk.

“Jag skulle ju bara testa”. Ibland är det så det börjar, men sällan så det slutar. Sverige är ett av de länder i EU med kanske strängast narkotikapolitik. Det råder en slags nolltolerans för droger och vi har relativt höga straff även för narkotikabruk i privat regi. Att bli dömd för narkotikabrott kan som mest ge upp till tio år i fängelse. Även ett ringa brott kan ge fängelse upp till sex månader. De straffskalor vid narkotikabrott som existerar har med andra ord en stor bredd och kan aktualiseras redan vid en mindre företeelse. Framför allt om du är straffad sedan tidigare. Då ökar förstås risken att du blir dömd till fängelse. Om du inte vill riskera att skaka galler bör du med andra ord tänka både en och två gånger innan du “bara ska testa”.

Ring en erfaren advokat

Skulle du vara misstänkt för narkotikabrott bör det första du gör vara att ta kontakt med en försvarsadvokat. I ett land som Sverige med så strikt narkotikapolitik kan det få stora följder att bli dömd för narkotikabrott. Det kan vara väldigt stigmatiserande och blir svårt för dig att få både jobb och bostad i efterhand. Du kan minska riskerna för en fällande dom med en skicklig advokat som har erfarenhet av rättegångar som handlar om narkotikabrott sedan tidigare.

8 Jan 2021