Hård konkurrens om de bästa kandidaterna

Många påstår att det är svårt att få jobb i Stockholm. Men för vissa så är det bara att välja och vraka mellan jobben. Så fort du är utbildad så kommer företagen att slåss om dig och vissa företag använder sig utav headhunting i Stockholm för att hitta rätt kandidat.

Nyckeln till att bli headhuntad i Stockholm är att utbilda sig inom något specifikt område som växer sig större, exempelvis inom den digitala världen. Fler och fler företag har redan börjat sin digitala resa, medans andra är i startskedet och planeringsstadiet. Oavsett om den digitala förvandlingen redan har börjat eller ska börja, så behöver företagen nu extremt kompetent och vass personal. Det går även att bli headhuntad utan utbildning, men då ska du ha en riktigt bra meritlista som gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden.

Headhunting i Stockholm - en utbredd och vanlig metod

Många större företag i Stockholm vill ha specialistkompetenser på sina arbetsplatser och har därför sedan några år tillbaka börjat att så kallat headhunta sin personal. Headhunting innebär att exempelvis ett externt rekryteringsföretag letar upp personer med rätt utbildning eller erfarenhet för att sälja in företaget och tjänsten, och sedan få till en intervju. Personen som blir headhuntad behöver alltså inte ha sökt jobbet i fråga för att bli kontaktad och få frågan om att komma på en intervju. Headhunting behöver inte ske med ett externt företag utan vissa företag har egen personal som headhuntar ny personal.

Headhunting är mer vanligt när det kommer till högre prestigefyllda positioner på företag som kräver rätt kompetenser och erfarenhet. Vissa företag väljer dock att headhunta då de anser att de inte får in tillräckligt kvalitativa ansökningar på en viss utlyst tjänst.

En stor del av sökandet sker via nätet

De som jobbar som headhunter kan leta efter potential på bland annat arbetsförmedlingens hemsida, Monster och andra hemsidor där privatpersoner lägger upp sitt CV och meritlistor. På senare år så har headhunting på LinkedIn blivit allt större. På LinkedIn kan medlemmarna lägga upp information om specialistkompetens och ha ett digitalt CV som går enkelt att uppdatera. Det är en guldgruva för den som jobbar med headhunting men även för den som vill bli headhuntad. Det går att söka väldigt specifikt på kunskaper och andra medlemmar kan även intyga en enskild medlems kompetenser.

Många studenter blir headhuntade i Stockholm redan under studietiden, bland annat inför så kallat Lärande i Arbete. Lärande i Arbete är en finare term för praktik som kan vara en obligatorisk del av utbildningen, både på universitet, högskola och yrkeshögskolor. Många företag är väldigt intresserade av att ta emot praktikanter som är under utbildning för att sedan anställa dessa så fort utbildningen är avklarad. För att få fram potentiella studenter så kan headhunters leta upp elever från vissa klasser som lär ut kompetens som är intressant för företaget att få in.

Problemet som kan uppstå för headhuntingföretag är att personen de söker upp redan har ett arbete och inte är intresserade av att byta. Den som blir headhuntad har i detta läge bra möjligheter till förhandling om kunskapen och kompetensen är högt efterfrågade av företaget men även andra företag.

Varför är Headhunting bra?

När ett företag väljer att headhunta personalen så vet de att de får in kandidater som redan besitter kompetens och erfarenheter som kommer gynna företaget. Fördelarna är alltså att företaget ofta slipper lära upp någon från grunden och sålla inkommande ansökningar. Det kan ibland vara extremt många irrelevanta ansökningar som tar tid att behandla och med headhunting får de istället bara intervjuer med kvalificerade personer. Nackdelen är att headhunting tar lång tid för den som inte är van vid att aktivt leta upp kvalificerade privatpersoner som kan passa för tjänsten. I just Stockholm kan det vara värt att anlita ett rekryteringsföretag som sköter headhuntingen åt ert företag om ni vill ha in specialistkompetens.

26 May 2017