Gravstenar i Stockholm för excentriker

Gravstenar är av tradition en relativt blygsam historia i Stockholm. Samtidigt upplever många att en stilren, klassisk gravsten inte passar personen som ska begravas. Hur löser man det?

Även en riktig excentriker ska väl ha rätt att få den gravsten hen förtjänar och själv hade uppskattat. Stockholm är en stad som dragit många excentriker till sig genom åren. Ändå är stadens kyrkogårdar fulla av gravstenar som alla liknar varandra. Du kan ana dig till att efterlevande nog ofta fegar lite både vad gäller valet av gravsten och gravstenens utsmyckning. Kanske är du i samma situation? Gammelfarbror Bosse som alltid klädde sig helt i grönt, borde han inte kunna få en illgrön gravsten? Gravstenar i Stockholm, denna myllrande stad, borde väl få se ut hur som helst?

Gravstenar som både sticker ut och passar in

Det är värt att tänka på att en kyrkogård är en gemensam plats. Precis som i Stockholms hyreshus finns det grannar och förbipasserande att ta hänsyn till. Viss försiktighet bör alltså iakttas vad gäller valet av gravstenar. Säkert har Svenska Kyrkan också något att säga till om i ärendet. Men det går att jobba med det du har. För gammelfarbror Bosses del kan en gravsten i mörkgrön granit vara lämpligt. Där har du en sten som både passar excentrikern och som övriga på kyrkogården kan leva med. Sedan kan du gå loss och ära Bosse med oväntade val av typsnitt, dekoration och text som bara den som tittar noggrannare lägger märke till. Och som Bosse kan le åt i sin himmel.

26 Oct 2021