Fungerar solceller även då det är molnigt?

Solen är en förnyelsebar energikälla och installerar man solceller på taket kan man bli självförsörjande på el. I vissa fall kan man även tjäna en slant genom att sälja överskottet vidare.

Till skillnad från kol, olja och naturgas ger solenergi inga utsläpp alls vid elproduktionen, vilket betyder att solen är en grön och miljövänlig energikälla. Moderna solceller klarar faktiskt av att ta tillvara på solens energi och omvandla den till el även när det är molnigt eller snöar.

Men givetvis får man ut mer el ju längre och ljusare dagarna är, och tack vare våra långa och ljusa sommardagar och midnattssolen i norr, fungerar solceller väldigt bra på våra breddgrader. Detta innebär att man ibland producerar mer el än vad man behöver och kan göra av med. Men då kan man sälja överskottet vidare till elbolagets fasta elnät.

Solceller för lantbruk

Som lantbrukare har man ofta tillgång till extra stora takytor. Det betyder att man har bra förutsättningar att skörda stora mängder el när man installerar moderna solceller för lantbruk. Inte sällan producerar man mer el än man behöver och kan på så vis även tjäna en rejäl slant genom att sälja överskottet vidare. På så vis betalar sig investeringen också snabbare.

Är man intresserad av att installera solceller ska man vända sig till ett företag som är specialiserade på solceller för just lantbruk. Då kommer de först ut på ett kostnadsfritt besök för att mäta taken och räkna på energiproduktionen, för att sedan ta fram ett kostnadsförslag.

23 May 2021