Frågor att ställa sig gällande pensionssparandet

Om du inte har börjat med ditt pensionssparande än, kan det vara hög tid. Ränta-på-ränta-effekten gör att någon som har sparat i tio år och började vid 20 års ålder, kan få ut lika mycket vid pensionen som någon som började spara lika mycket vid 30 års ålder och som gör det fram till 65-årsåldern.

Ju tidigare du börjar, desto bättre alltså. Samtidigt är det egna sparandet endast en liten del av de flesta människors pensionssparande. Istället är det den allmänna pensionen och tjänstepensionen som kanske i högre grad förutspår hur pensionen kommer se ut.

Bör jag pensionsspara privat?

Många anser att det alltid är bra att pensionsspara privat, medan andra anser att det finns andra utgifter som kan prioriteras. Är du ung och sparar till bostad och har ett arbete med tjänstepension, kanske det är läge att prioritera bostaden istället. Om du inte har tjänstepension anser många att det alltid är bra att pensionsspara – oavsett ålder och om större utgifter väntar. Då tjänstepensionen normalt är en stor del av den totala pensionen är det bra att väga upp för detta.

Hur sköter jag mitt pensionssparande på egen hand?

Om du har bestämt dig för att även pensionsspara privat finns det flera sätt att göra det på. Nyligen togs avdragsrätten för privat pensionssparande bort, så det är inte längre lika lönsamt att spara i traditionella pensionsprodukter som IPS och pensionsförsäkring. Många väljer istället idag att öppna ett investeringssparkonto (ISK).

Att pensionsspara i ett ISK är som att spara till vad som helst. Arbetet med att deklarera dina värdepappersaffärer slipper du och du skattar inte heller för de vinster du gör. Istället betalar du en schablonskatt (som 2016 låg på 0,42 procent) som baseras på hur mycket kontot är värt.

Premiepensionen

Premiepensionen (PPM), gör det möjligt att själva välja vilka fonder du vill placera en del av din allmänna pension i. Den som inte gör ett aktivt val kommer att få sina pengar placeras hos Sjunde AP-fonden. Det finns flertalet bolag som sysslar med att förvalta den här delen av pensionen åt dig. Sammantaget har man en möjlighet att, med ganska betydande summor, höja sin pension genom att placera sina pengar i fonder som presterar bättre än AP7 Såfa hos Sjunde AP-fonden.

Amorterar du på bolånet?

Att vara skuldfri, kanske lagom till man går i pension, anses av många vara ett sätt att pensionsspara. Att amortera överlag är bra, men samtidigt kan det också vara bra att ha en del pengar som inte är låsta i ditt boende.

 

 

18 Sep 2017