Fördelar med rostfria tankar

Rostfria tankar är vanligt förekommande inom industri och tillverkning av många olika områden, så som livsmedel- och mejeriprodukter men lämpar sig också inom kemisk och teknisk industri. Det finns många fördelar med rostfritt stål så att rostfria tankar är vanliga är inte så konstigt.

Lämpar dig för olika användningsområden

De många fördelarna med materialet gör att dessa tankar används flitigt inom de olika industrierna. Leverantörer och tillverkare utformar tankarna, antingen i fabrik eller på plats, för att de ska passa för ändamålet med produktionen. En rostfri tank kan rengöras utan medel innehållande starka kemikalier och det är en egenskap som gör att materialet är ett bra val för miljöer där tillväxt av bakterier och virus behöver elimineras.

Rostfria tankar kan specialdesignas för en mängd olika användningsområden och tas fram som allt ifrån små behållare till stora processtankar och utrustas för efter önskemål och behov att ge bästa möjliga funktion och hygien.

Sterilt och tåligt material 

Rostfritt stål är ett hygieniskt och sterilt material som ofta förekommer inom sjukvården. I läkemedelsbranschen är det därför fördelaktigt att använda sig av rostfria tankar och kärl vid tillverkning av produkterna. Rostfria material har en slät yta som är enkel att underhålla och rengöra vilket är ett krav inom området. Dessutom har materialet en låg vikt men en hög styrka och är extremt motståndskraftigt mot korrosion.

Hygien och renlighet är precis som i läkemedelsbranschen även ett krav när det kommer till livsmedel- och mejeriprodukter. Vad gäller mejeriprodukter som tillverkas i otroligt stora mängder så används här ofta rostfria tankar vid både tillverkning och förvaring tack vare de många fördelarna med materialet. Den släta ytan är inte bara enkel att rengöra, den ger också en bra flödeskapacitet vilket kan vara en klar fördel vid tillverkning av exempelvis flytande mejeriprodukter. En annan bra sak är att det rostfria materialet klarar av både väldigt höga och väldigt låga temperaturer vilket kan vara nödvändigt för livsmedelsproduktion.

Rostfritt stål är dock dyrt att tillverka så att köpa in färdiga eller specialtillverkade tankar kan vara väldigt kostsamt. För en stor produktion eller industri kan ändå det vara värt att se till alla fördelar med materialet, så som hållbarhet, och ändå kosta på sig att investera i bra tankar eftersom de är nödvändiga att ha, både vad gäller tillverkning, förvaring och frakt av varor och produkter. Rostfria tankar är dessutom 100% återvinningsbara vilket ut en miljösynpunkt är väldigt positivt.

 

 

12 Apr 2019