En säker frihet på två hjul

Många drömmer om friheten på vägarna. Att åka fram på sin motorcykel med håret svallande i vinden och bara den egna viljan och smaken som styr. Men vilka är det som tar ett mc-kort egentligen?

Om man tycker om att åka motorcykel så är det ofta för den friheten och härliga känslan som en tur ger. För det är få som har motorcykel enbart för att ta sig från en plats till en annan. Om det inte är för att man har lättare att hitta parkering och ta sig fram i rusningstrafiken. Nej, de flesta som använder sig av motorcyklar gör det på sin fritid. Och det finns alla möjligheter att kunna åka själv eller ansluta sig till en klubb av något slag. För det finns klubbar för alla typer av människor och i alla typer av åldrar. Något för alla smaker.

Men den där drömmen om det fladdrande håret får stanna som en dröm. Det finns en lag gällande hjälmtvång för alla som kör motorcykel. Men därefter är det upp till var och en hur mycket man vill skydda sig för en eventuell olycka. Är man klok så tar man till alla medel som finns. För om olyckan är framme kan ett skinnställ eller ryggskydd vara det som är skillnaden mellan liv och död.

Ålder som förskjutits

Motorcykeln var tidigare ungdomarnas fordon. Men det har ändrats under senare år. Nu är det mer och mer vanligt att de som tar körkort för motorcykel, gör det i en betydligt högre ålder än den tillåtna. Gruppen runt och över fyrtio har blivit en växande skara. Och det finns till och med de som nästan väntar tills de blir pensionerade innan de tar körkortet och köper sin egen motorcykel. Det kan man också se på alla rastplatser där det coola gänget kommer in och sedan när de tar av sig hjälmarna så är det grått hår som fladdrar i vinden.

Körkort för olika fordon

De som är i högre ålder har ibland ett körkort som gäller för både bil och motorcykel. Det var ett sätt man använde sig av en gång i tiden. Och lite liknande var det för inte så lång tid sedan då man fick köra mopedbil med ett mopedkort. Men nu tar man motorcykelkort separat. Och tur är väl det, för det är stor skillnad på att köra en motorcykel mot en bil.

4 Nov 2020