En besiktningsman ger säkrare husköp

Du tar en risk då du köper ett hus. En risk som dels handlar o det rent sociala - hur kommer jag att trivas, kommer allt att gå bra, hur är grannarna och så vidare. Den risken brukar inte vara så hög. I de allra flesta fall så faller allt väl ut och man acklimatiserar sig både till området ochd en nya bostaden på kort tid.

Skulle man inte göra det - ja, då hänger det ofta ihop med den andra risken man tar vid ett husköp: att huset inte håller den kvalitet man förväntat sig. Tyvärr är detta inte alls ovanligt. En kort tid efter inflytt så börjar man se att saker och ting inte alls fungerar, man kanske ser att det finns fuktskador i källaren eller på vinden, man kanske upptäcker att vitvarorna är trasiga och att det luktar konstigt i badrummet.

Saker som är allvarliga och som ger en fadd smak till hela det nya livet i bostaden i fråga. Många säger att man har rätt att hävda dolda fel i dessa lägen och att man i och med detta kan förvänta sig ersättning från säljaren.

Riktigt så enkelt är det inte. Dolda fel är nämligen sådana som inte är förväntade och som inte kunnat upptäckas av en certifierad besiktningsman. Man räknar även på ålder då det kommer till begreppet dolda fel. Köper du en villa i Stockholm som byggdes under 60-talet och där man aldrig bytt stammar så borde du haft ett framtida stambyte som en del i din planering. Detsamma gäller exempelvis taket. Ett äldre hus förväntas ha fel - ett nyare sådant ska däremot inte ha det.

Rörmokare och elektriker som ytterligare säkerhet

Nyckelordet ovan är besiktningsmannen. Det är dennes jobb som kan förhindra dig från en dålig affär - eller som kan ge dig ett bättre pris - och det är definitivt en post som ska skrivas in i budgeten. Utan en besiktningsman så är det i stort sett omöjligt att kunna hävda dolda fel i efterhand.

Vi tycker även att man ska betala för två andra yrkesmän i samband med ett husköp: elektriker och rörmokare. En besiktningsman kontrollerar nämligen allting okulärt - det han inte ser (eller kommer åt) kommer inte att granskas.

Hur ska du då veta vilket skick stammarna är i eller vilket typ av elsystem som finns? Det kan en rörmokare och en elektriker hjälpa dig med. En rörmokare kan genomföra en inspektion av rör och ledningar (med moderna verktyg; det tar ungefär en halv dag) och en elektriker kan granska elsystem samt kopplingar och olika installationer.

Visst, det kommer att kosta några kronor extra. Men, när ska du annars lägga dessa pengar om inte vid den största (förmodligen) affären du kommer att göra i ditt liv? Gör ett säkert köp!

Mer infohttp://www.stockholmsrörmokare.se/

2 Jun 2018