Elcykel - när miljön får välja

Miljön är på allas läppar i dagens samhälle. Med all rätt. Varje dag i vårt land spyr lastbilar, bilar och bussar ständigt ut miljöfarliga avgaser i luften. Miljöhotet ligger tungt över oss och det talas om att det snart är försent, och att det kommer blir förändringar i medeltemperaturen i världen.

Utsläppen från industrier och motorfordon måste minskas med lagar nya miljövänliga bränslen och tekniska innovationer. Men vad kan man göra som privatperson? Ett sätt är att ställa bilen hemma. I storstäderna sitter hundratusentals människor i varsin bil varje morgon och kväll i rusningstrafikens långa köer. Ett otroligt slöseri, tänk fler åtminstonde kunde samåka flera i samma fordon?

Den kollektiva trafiken är betydligt bättre, och många bussar i storstäderna drivs med miljövänligare bränslen.  

Ta dig fram utan motorfordon

I storstäderna kan man faktiskt gå i större utsträckning. I Stockholm finns det till exempel väldigt mycket gågator och trotoarer än i många andra länder. Vissa gator har på senare år till och med gjorts till rena gågator, där motorfordon är förbjudna. Tänk vad tyst och skönt det vore om alla gator vore gågator. Och en betydligt bättre luft att andas. 

Det har också gjorts enklare att cykla i städerna nuförtiden. Cykelbanor har skapats till och med på bilvägarna. Finns det något skönare än att ta sig fram med cykel och få både frisk luft och motion och bättre hälsa på köpet?

Välj el-cykel

Ett roligt alternativ på senare år är el-cykeln. Där man helt enkelt kan välja när man vill cykkla eller få hjälp via en elmotor i uppförsbackarna. Ett tyst och miljövänligt alternativ, där man inte kan skylla på att det är jobbigt att cykla. Det finns många vackra och härftiga modeller att välja på, och många företag som specialiserat sig på eldrivna cyklar har hoppat på den nya trenden.

El-cykeln är dock ganska dyra, men regeringen erbjuder, sedan februari 2018, 25% rabatt via en från Naturvårdsverket utfärdad premie för inköp av eldrivna fordon. Det har gjort att fler och fler insett tjusningen med en el-cykel och dessa blir vanligare och vanligare på våra gator.

Att kunna ta sig fram tyst och miljövänligt och samtidigt få gratis motion är en härlig känsla ännu fler svenskar borde anamma. Det är också bra för alla som kanske inte orkar eller problem med ben och leder att få hjälp med framfarten av elmotorn.

Tänk om vi bara ser dessa tysta och miljövänliga fordon i våra städer om ett antal år? 

19 Feb 2019