Elbilsägare har laddade önskemål

Uppdaterad: 24 mars 2021

Världen är i ständig förändring och det som en gång var självklarheter i en BRF kan nu vara helt passé. En laddstolpe för elbilar är nog en bättre investering än en ny mangel i tvättstugan.

Elbilar är en allt vanligare syn ute på gatorna. En miljösmart bil har blivit mångas drömbil. Men än så länge är inte alltid ägandet av en elbil helt smidigt. Till exempel är det inte alltid som man kan hitta en laddningsstation när man behöver det. Kanske är det därför gemensamma elbilspooler blir alltmer populära i landets storstäder. Men många önskar nog ändå att de haft tillgång till en helt egen bil ibland.

Ladda upp inför framtiden

Bor man i en bostadsrättsförening där det inte går att ladda elbilen kan det kanske kännas som ett hinder från att ens överväga att välja en elbil. Kanske kan det även bli till en bidragande anledning till att man i framtiden vill hitta ett annat boende där man själv kan installera en laddstation för sin bil. Bristen på en laddstationer kanske även kan göra att man som spekulant på en bostad och ägare av en elbil, bestämmer sig för att leta vidare. Så när er bostadsrättsförening vill renovera och uppgradera fastigheten kan det vara en bra idé att även ladda upp inför framtidens parkeringsönskemål och investera i en laddningsstation för elbilar. Det kan öka värdet på bostadsrättsföreningen och göra den mer attraktiv för både nya och befintliga medlemmar. Det visar även att föreningen ligger i framkant.

Tanka på föreningens kassa

Priserna på laddstationer varierar och vad en bostadsrättsförening är beredd att betala kan ju skifta. En laddbox kan vara billigare och enklare att installera. En laddstolpe kan i jämförelse vara dyrare och kräva lite mera arbete eftersom den kan behöva grävas ner, å andra sidan kan den både bli mer tillgänglig och stabilare. En fördel med att välja laddstolpar till er BRF är att ni kan välja att låta andra elbilsägare, utöver de boende, få tillgång till laddstolpen under vissa tider på dygnet. Det kan bli en liten inkomst för föreningen och ett sätt att låta laddstolpen få betala för sig själv. Finansieringen av laddstationen i en bostadsrättsförening kan ske på flera sätt. Man kan till exempel slå ihop kostnaderna för den och höja den månatliga parkeringsavgiften för de boende som använder laddningsstationen. Man kan också mäta och ta betalt individuellt utifrån hur mycket varje användare laddar.

17 Aug 2020