Detta ska du tänka på efter ett inbrott

Människor som haft inbrott i sin bostad tycker ofta att det känns olustigt att bo kvar, många väljer faktiskt att flytta. Men om man väljer att bo kvar finns det en del man måste tänka på.

Inbrott är ingenting roligt att behöva uppleva, för någon. Det är alltså någon eller några främmande människor som har varit inne i ens bostad utan tillåtelse och rotat runt i ens saker, det är inte ett dugg roligt. Känslan av att inte veta vad dessa människor har gjort eller tagit i ens hem är för många så outhärdligt jobbig så att de bestämmer sig för att flytta. Det är inte alla människor som klarar av att bo kvar i sin bostad efter ett inbrott, vilket nog de allra flesta kan ha förståelse för. Om man står i sin lägenhet till exempel och nyss blivit utsatt för ett inbrott, så finns det en del man behöver tänka på.

Anmäl till polisen och förstör inte bevisen

För det första, se till att anmäla inbrottet till polisen. Det behöver finnas antecknat att anmälan är mottagen hos polisen och polisen behöver komma ut till platsen och undersöka. Det ska kollas efter eventuella fingeravtryck och ifall det är någonting som fattas. Det man också bör tänka på är att inte gå in och rota själv efter ett inbrott. Inte ens om det är din egen lägenhet. Det kan finnas spår efter inbrottstjuvarna och dessa spår kan förstöras ifall man går in och börjar plocka med sakerna. Tillsammans med polis kan man gå igenom vad som saknas och om det är någonting som har förstörts.

Du är inte ensam

Man är absolut inte ensam om att ha blivit utsatt för inbrott. Det begås inbrott och stölder av olika slag hela tiden. Det låter kanske inte så upplyftande men så är det. Det finns stödorganisationer som man kan vända sig till om man har det jobbigt efter ett inbrott. Man är inte ensam! Man kan få hjälp och stöd från andra som varit igenom samma sak till exempel. Många som bor kvar i sin bostad efter inbrott brukar ta hjälp av en låssmed. Dessa kan komma ut till ens bostad och se över hur lås, dörrar och fönster är installerade. De kan hjälpa er med att välja ut en ny säkerhetslösning när det gäller era lås. Om man så önskar kan de även installera hela säkerhetssystem.

21 Apr 2020