Det kan aldrig bli för mycket grönt

Ett bra sätt att piffa upp sin trädgård på är att berika den med stora, gröna buskar längs tomten. Det är både snyggt och markerar tydligt för passerande var din tomtgräns går någonstans.

Barrträd i hushållet? Året runt? Du som trodde att den enda säsongen som det kunde vara aktuellt att inreda med barrträd var när december infaller sig och julgranen ska släpas in i vardagsrummet. Då är det dags att tänka om. För uppenbarligen har du hittills inte upptäckt vilken roll tujor kan spela för hus och hem. Dock kanske du inte ska ha dem inomhus, likt julgranen. Tujor är snarare av buskliknande karaktär och planteras med fördel till exempel längs tomtgränsen eller längs passager i offentliga parker. Naturligtvis har de en given plats även i din privata trädgård. Det kan nämligen aldrig bli för mycket grönt. Tuja kallas till och med för “livsträd”, och ett sådant namn får du inte för ingenting.

Rör inte grannes tuja

Du tänker bergis på att du kan sticka ut i skogen och klippa ned ett gäng tujabuskar och ta med dig hem för att sätta upp i din egen trädgård, eller hur? Du kan leta och leta, men tji kommer du att få till slut. Tujor växer nämligen inte i det fria. Så om du tänker att du ska sno en tuja för att du är för snål för att köpa egna så är det kanske grannens du ska göra anspråk på. Men du lär bli misstänkt och påkommen ganska snabbt.

21 Aug 2021