Dessa byggmaterial kan du välja mellan när du lägger tak

Är det dags att se över sitt tak? Nu när våren kommer och det inte blåser och regnar lika mycket som under vintern, är det en bra idé att se över sitt tak. Behöver det repareras? Behöver du lägga ett helt nytt tak? Om det är så att du funderar på ett helt nytt tak finns det några olika byggmaterial som du kan bygga med. Här går vi igenom de olika byggmaterialen och ungefär vad de kan kosta per kvadratmeter.

Tegelpannor

Tegelpannor på tak är det mest klassiska tak du kan tänka dig. Det är också det dyraste alternativet men det är också det snyggaste tak du kan lägga. Det kostar mellan 200-250 kronor per kvadratmeter. Men med detta slags tak får du ett mycket hållbart tak.

Shingeltak

Ett tak med shingel är inte lika kostsamt som ett med tegelpannor. Det har inte samma trevliga struktur som ett tak med tegelpannor. Det kostar ungefär 170-230 kronor per kvadratmeter. Det är ett trevligt alternativ till tegeltak.

Plåttak 

Plåttak är undervärderade. Ett tak av plåt håller mycket länge. Numera finns det plåttak som har en struktur som lite grann påminner om tegelpannor. Du kan få plåttak i olika kulörer. Ett plåttak kan innehålla i 50, 60 år. Det kostar mellan 150-200 kronor per kvadratmeter.

Papptak

Ett papptak kostar mellan 100-150 kronor per kvadratmeter. Ett papptak är inte gjort av papp, namnet till trots. Det är däremot asfaltliknande plattor som hettas upp för att fästa i varandra. Du får ett tak som håller i minst 20, 30 år.

Så hittar du rätt takläggare för ditt hus

Bor du i Stockholm finns det mer än 200 takläggare att välja mellan. Då kan det vara svårt att välja. Vilken takläggare ska man välja? Googla takläggare Stockholm om du inte känner någon på rak arm. Sedan får du förslag på flera takläggare. Be då om offert och referenser. Det viktiga är inte priset, utan att du får ut mesta möjliga för pengarna. Känner du dig osäker på företaget kan du fråga om de gör kostnadsfira hembesök innan de ger dig en offert. Då vet du att de är seriösa innan de ger en offert, eftersom de  då har tagit reda på hur omfattande arbetet kommer att vara, och hur du tänker. Är du orolig för att de är ett företag som sysslar med fiffel och båg, kan du alltid kontrollera med Skatteverket så att de har f-skattsedel och betalar in sina skatter såsom de ska och att du kan göra ROT-avdrag på deras arbetskostnader.

24 Apr 2018