Därför ska du investera i ett uterum

Om du har ett radhus, villa, parhus eller en lägenhet med uteplats eller balkong, glasa in din uteplats! Att investera i ett inglasat uterum höjer både bostadens värde och ökar din trivsel.

Varför ska du ha ett uterum?

Att ha ett uterum har många fördelar, bland annat så kan du sitta ute även fast det regnar. Att kunna njuta utomhus även fast vädret kämpar emot ger stor trivsel och fler mysiga fikastunder, luncher och middagar utomhus. Eftersom vi i Sverige är vana vid att inte alltid ha sol på sommaren så ger ett uterum dig möjligheten att njuta mer av sommaren. Om ni även investerar i värmelampor så kan du ha det varmt och mysigt även de kallare sommarkvällarna.

När du har ett inglasat uterum kan du lämna möbler ute som annars hade kunnat bli förstörda av väder och vind. Många har inte möjlighet att förvara möblerna från uteplatsen under vinterhalvåret, vilket innebär att de står ute och slits eller förstörs i onödan. Om du istället har ett uterum som är inglasat så kan möblerna stå kvar utan att ta skada. Då kan det dessutom kännas roligare att investera i den där fina loungegruppen när du vet att den inte blir förstörd av snö och slask.

Vilket uterum vill du ha?

Det finns olika typer av uterum. De finns de som byggs med en fortsättning av husets egna tak för att bli ett rum som fungerar året om men även de enklare med inglasade väggar eller som en inglasad balkong. På en balkong går det att göra så pass bra att du kan använda balkongen året om, trots vintern.

Den enkla varianten passar dig som vill kunna sitta ute mer på våren, sommaren och senare höst. De uterum som är lite mer avancerade och därmed dyrare, gör att du kan använda rummet året om. Vad som avgör vad just ni ska ha är ert behov. Om boendeytan är liten så kan det vara värt att investera i ett uterum som fungerar året om, men om ni har gott om plats räcker det med ett enklare uterum. Allt beror på hur mycket ni vill betala och hur mycket ni planerar att använda ert uterum.

Uterummet höjer din bostads värde

Att investera i ett uterum både för din egen skull och för husets skull är en bra idé. Uterummet bör självklart smälta in med husets design och placeras på ett ställe som gör att det inte ser malplacerat ut. Det ska med andra ord passa in bra där det byggs. Om ni är osäkra på hur det ska utformas eller byggas så ta hjälp av ett företag som kan uterum. De har lång erfarenhet av uterum och vet hur de ska byggas och placeras för att passa in bra med resten av huset.

Uterum kan kosta en slant att bygga, men det är värt det. Husets värde kan öka ordentligt om uterummet blir snyggt och praktiskt byggt. Nu för tiden är ingenting en garanti, men med högsta sannolikhet så kommer bostadens värde att gå upp.

Bland det roligaste med ett uterum är inredningsmöjligheterna. Det är ju ett helt eget rum där det går att köpa möbler, mattor, mysiga kuddar och filtar samt ibland tavlor och annat som kan ge ert uterum en personlig touch. Likväl behövs det städas, dammsugas och ibland torkas av. Växter som är känsliga mot kyla klarar ofta av att bo i ett uterum då de får mycket sol men inte tvingas vara ute under kyliga nätter.

1 Jun 2017