Dags dra på sig feststassen

Dags för festlligheter nu när vi ska på bröllop. Det här med bröllop är en lite märklig sak; jag har en alldeles egen teori, som inte alls är vetenskaplig, men som jag har filat på nu i några år. Jag har sett så många sambo-förhållanden, som lite lustigt nog (eller tragiskt nog för dem själva) har skiljt sig bara några år efter att de har gift sig. Min teori går ut på att sambo-förhållande klarar sig utmärkt, tills man bestämmer sig för att gifta sig. När man gifter sig, blir man lite för pretentiös, känner plötsligt mer krav på förhållandet, än när man "bara" var ett sambo-par. Nåja, det finns ingen vetenskaplighet i det här, men kul skulle det vara om någon forskare tog reda på om detta stämmer eller ej.

Bröllop är ett ståhej

Nåväl, till själva saken, anser jag att bröllop är en märklig tillställning, jag menar – vad är egentligen viktigt? Man bestämmer sig för ett datum, när allt ska inträffa. Paret som ska gifta sig, lägger ett antal kronor på mat och dryck, en lokal och sedan bjuder de in en massa personer som ska infinna sig och delta i spektalet. Paret som ska gifta sig, går till en kyrka, får en präst att be dem lova varandra hålla ihop i vått och torrt. Sedan ska de skålas, maten ska ätas upp och dryckerna drickas upp, det ska talas och sedan dansas – och sedan då? Vad händer sedan? Och på vilket sätt skulle det vara "annorlunda" än innan, alltså när paret ännu "bara" vara ett sambo-par?

Samboskapets slut

Frågar du mig, har den där spänningen som fanns hos sambo-paret tagit slut i och med bröllopet. Plötsligt tar man varandra för given. Samboskapet är slut och snart börjar grälen. Pötsligt är man "gift" – och vardagen har plötsligt blivit mycket tråkigare. Eller? Frågar du mig, är det detta som min teori går ut på. Så varför bränna en massa pengar på en enda gång, alltså på bröllopet? Det är bara som en...maskerad. Man tar på sig kläder; brudklänning och frack, smoking eller kostym. Gästerna måste klä sig i kläder som är värdiga bröllopet och hela maskeraden börjar. Nu kanske någon blir arg eller ledsen på mig, kanske ni har haft världens finaste bröllop? Inte min mening att klampa någon på tårna. Det finns säkert par som kan motbevisa min teori.... men för min egen del vill jag gärna fortsätta att inte vara gift med min sambo.

Anser du som jag att det inte är någon idé att köpa kläder till bröllopet? Gör som jag och hyr din smoking i Stockholm på: hyrasmokingstockholm.se.

16 Aug 2018