Då hade jag behövt halkbana i Stockholm

Vilket väder det är i största delen av Sverige. Det är snorhalt, det blåser och snöar. Allt detta händer samtidigt, vilket hittills har gjort vägarna lika hala som halkbanorna man en gång övade. Om man inte är lika gammal som jag, då och tog körkort för 100 år sedan (eller inte riktigt). När man tog körkort på 1980-talet, fanns det inga halkbanor att övningsköra på halt underlag. Det har tillkommit under de senaste 30 åren sedan.

Alla som idag tar körkort, övar alla på en riktig halkbana. Annars får de inget körkort, och det är så bra. Att köra på ett halt underlag är något helt annat än att köra på en vanlig väg. Har man en gång lärt sig hur bilen beter sig på hala vägar, då vet man hur det är. Sådant kan man inte tänka ut själv. Här ger vi några tips på hur man kan göra om det händer något när man kör bilen på halt underlag.

Bilen sladdar

Om du kör på en hal väg och du antingen bromsar eller gasar och bilen plötsligt sladdar, då bör du behålla lugnet. Först om du gör så, kan du se vad som händer med bilen och parera så att den inte kör på någon eller kör i diket. Du bör frikoppla bilen och hålla ögonen på vägen. Sedan är det bara att följa med när bilen sladdar och styra upp den så att du inte kör på någon, något eller i diket. Om du bara ser vad som händer med bilen utan att gasa eller bromsa, kan du styra upp sladdningen. Att gasa eller bromsa är det sämsta du kan göra när det är halt, vilket är lättare sagt än gjort, då en reflex är att bromsa bilen, men det ska du inte göra. Om du vill göra något, växla ner till 2:an eller 1:an så att bilen blir stadig igen och släpp sedan kopplingen.

Bilen kanar

Om bilen börjar kana längs en hal väg, är det i princip samma som när den sladdar; du bör inte gasa, eller bromsa på halt underlag. Det enda som händer är att bilen sladdar, försök i stället behålla lugnet och styr bilen så att den varken kör på någon, något eller ner i diket. Finns det människor i vägen, så är det bättre att styra bilen ner i diket än på någon människa.

Bilen tar sig inte upp för en backe

Om det är så halt att bilen inte kan ta sig upp för en backe, kan man ta en matta och lägga under bakhjulen, antingen det ena bakhjulet eller båda om mattan är så stor, eller om du har två. Om bakhjulet får en annan yta, som mattans yta, då kan den få fäste så att den kan köra uppför backen.

19 Dec 2018