Chansa inte – låt någon professionell bedöma riskerna

Oavsett om vi vill det eller inte finns det risker i alla organisationer. Det gäller att identifiera och analysera dessa risker för att undvika dem. Så når du framgång, men du kan behöva hjälp.

Bakom varje lyckad organisation eller verksamhet finns det någon form av risktagande. Man måste våga och ibland ta lite chanser. Risker är en konstant faktor i ett verksamhetsarbete och varje beslut som tas är förenat med någon form av risk. Kanske ser du dem inte. Det innebär inte att de inte finns. Men det kan kanske innebära att du behöver professionell hjälp för att identifiera dem.

Att vara förberedd är alltid a och o i precis allting. Om du är medveten om riskerna du tar och har analyserat dem är du också förberedd på vad som kan gå snett och kan därför förebygga katastrofer. Låter det tungt, jobbigt och tidskrävande? Det är det också. Det är av just den anledning det finns professionella riskanalytiker att hyra in som konsulter. Du kanske sitter med ett särskilt projekt för din verksamhet som kommer påverka många människor. Då vill du minimera varenda risk du kan ta.

Vad gäller vid olyckor?

För hur kan du egentligen rättfärdiga ett misstag om du inte kalkylerat för riskerna? Vad gör du om en medarbetare skadar sig i samband med en utflykt eller något annat arbetsinitiativ? Det kan bli tråkiga försäkringsföljder om du inte låtit göra en seriös riskanalys. Det är inte värt att chansa när det kommer till riskanalyser.

13 Dec 2020