Braskaminer som både värmer och är snygga

För den som vill installera en braskamin finns det en hel del olika modeller att välja mellan. Men vilken kamin värmer bäst och kan man installera en kamin även om man inte har en skorsten?

En braskamin i Stockholm från Pure Fire går att få i en mängd olika modeller och material. Vissa har stora glaspartier för att mysfaktorn ska bli så stor som möjligt. Andra är i mer klassisk design och av plåt eller gjutjärn, ibland även försedda med kokplatta på toppen. Det finns även braskaminer klädda i täljsten eller kakel, för att lagra värmen så länge som möjligt.

När man väljer braskamin brukar man utgå från hur den tänkta eldstaden ska användas. Är det för att värma upp bostaden eller som en inredningsdetalj och för att höja mysfaktorn? Eller kanske båda? Oavsett anledning bidrar en braskamin alltid till att höja värdet på bostaden.

Går det att installera en braskamin fast att det inte finns någon murstock?

Dagens moderna braskaminer ger betydligt lägre utsläpp än sina föregångare. De är även betydligt mer effektiva och bränner inte heller ved lika snabbt. Innan man installerar en braskamin är det viktigt att man låter en sotare kontrollera rökkanalerna och skorstenen så att dessa fungerar utan problem.

För den som inte har en murstock går det ändå att installera en braskamin genom att man i stället ansluter ett rör till kaminen och sedan drar det ut genom fasaden. För denna lösning kan det dock krävas ett bygglov från kommunen.

22 Aug 2021