Bra frågor att ställa när du köper en begagnad bil

Ska man köpa begagnad bil kan det vara bra att veta vad man ska fråga efter innan man köper den. Vad är viktigt att veta och vad får man absolut inte missa att fråga om innan man bestämmer sig?

Det finns aldrig någon garanti för att en bil ska hålla, oavsett om den är begagnad eller sprillans ny när man köper den. Vid köp av en begagnad bil så finns det en del saker som man behöver tänka på att fråga om innan man bestämmer sig för om man ska köpa den eller inte. För det första så behöver man ta reda på om det är personen ifråga som står som ägare till fordonet. Detta går också enkelt att kolla upp genom trafikregistret om man känner att man skulle behöva det. Det andra som kan behöva frågas om är ifall det finns något protokoll från besiktningen på bilen. Där kan man se vad det har varit för fel på bilen tidigare eller om den kanske har glidit igenom besiktningarna utan problem.

Kolla bilens servicebok

Alla bilar har en servicebok och den kan man också be att få titta i och se hur de senaste årens service har sett ut. En bil ska vara servad efter respektive biltillverkares krav på intervall, inte utefter vad den enskilde ägaren tycker själv. Om en bil är servad som den ska och om det inte har varit några större problem med den, så kan man känna sig ganska säker på att den är okej. Sen finns det självklart aldrig några garantier när det gäller bilar, vare sig de är nya eller begagnade. Men om man ska välja mellan en välservad bil och en icke servad sådan, så skulle nog de flesta känna sig säkrare med den som är servad ordentligt.

Skriv upp alla frågor du har

Se till att skriva upp alla frågor som du kommer på innan mötet med säljaren, det är väldigt lätt annars att man glömmer bort hälften av dem. Andra frågor som är viktiga att ta upp är ifall det finns däck till bilen, både sommar och vinter. Är dessa slitna eller har de mycket kvar att ge? Ingår de i priset? Finns det ett eller två set med nycklar till exempel? Dagens moderna fjärrkontrollsnycklar till bilar är ofta väldigt dyra, så det bör man vara mån om att fråga om innan man bestämmer sig. Om du funderar på att köpa en ny bil så tipsar vi denna webbsida: https://www.bilhandlarenorrköping.se

28 Jun 2020