Betalt för återvinning

En mans skräp är en annan mans skatt. Det som du kanske tror endast är något som ska kastas kan vara något som du kan få betalt för, och faktiskt livnära dig på. Så är det till exempel med skrot.

Du har säkert källsorterat många gånger i ditt liv. Det kan vara så att du har källsortering i soptunnan i ditt hem, där du skiljer ut matavfall och kanske även sådant som glas, metall, plastförpackningar med mera. Men visste du om att du kan få betalt för vissa material som du källsorterar? Tänker du på pantburkar och pantflaskor så har du ett par olika sorters avfall, eller fraktioner som det kallas, som du kan få betalt för. Men det finns mer än så, som du kan tjäna pengar på.

Plast och metall

I vissa fall är det kanske inte lönt att samla på dig avfall för att få betalt för det. Men om du har större containrar så kan det vara värt det. Så är det med sträckplast, wellpapp och metallskrot. Skrot är så pass väl betalt att det finns de som har som sitt yrke att samla ihop skrot, för att sälja det till återvinning. Det finns till och med de som åker runt på gårdar på landet, för att fråga om det finns något skrot som de kan få ta. Vad händer då med skrotet när det gått vidare till återvinning? Då smälts det ner och blir till nya produkter, så att jordens resurser sparas.

1 Jun 2021