Begagnade bilar - vintage, halvgamla eller nästa nya?

Planerar du att byta bil? Kika in på marknaden för begagnade bilar istället för att köpa en ny. Det är en riktig guldgruva för både sällsynta klassiker, familjebilar och häftiga vrålåk.

Många säger att en sprillans ny bil är en av de sämsta affärerna du kan göra, rent ekonomiskt iallafall. Visst kittlar tanken på att få vara den första att inviga de mjuka skinnsätena, trampa plattan i mattan och insupa doften av fabriksnytt och fräscht - men det sägs också att en ny bil sjunker rejält många procent i värde så fort den bara rullar ut genom återförsäljarens portar. Med det inte sagt att det inte kan vara härligt att få bestämma allt ifrån färg på lacken, till materialval och motorstyrka - men känner man att man kan kompromissa lite med sådant, ja då är en begagnad bil det bästa valet. Begagnade bilar behöver ju faktiskt inte innebära att de är gamla, slitna och varken trevliga eller säkra att färdas med.

Köp privat eller via en bilhandlare

Det finns flera sätt att köpa en begagnad bil. Många vänder sig till en auktoriserad bilfirma, men att köpa direkt från en privatperson är också vanligt. Bägge varianterna har förstås både sina för- och nackdelar. Vill man vara säker på att man bilen verkligen har kontrollerats grundligt - ja, då är det säkraste valet att vända sig till en bilfirma. Då får du dessutom en garanti på köpet som inte är möjligt när du handlar från en privatperson. Nackdelen med att köpa via en bilhandlare är att priserna oftast är lite högre. Köper du bilen direkt från den privata ägaren kommer du oftast billigare undan, men då gäller alltså ingen garanti och har du otur kan bilen vara i sämre skick än vad ägaren påstår. Är du på jakt efter en sällsynt klassiker är det dock på privatmarknaden du ska kika.

Byt in din egen bil

Ytterligare en fördel med att köpa en begagnad bil från en bilhandlare, är möjligheten att byta in din gamla bil och således bara behöva betala mellanskillnaden för den nya. Är din gamla bil värd ungefär motsvarande som den du önskar byta till, behöver du kanske inte betala något alls emellan - även om de flesta i regel väljer att byta upp sig och således lägga till några extra slantar. Dessutom slipper du rodda med en försäljning av din gamla bil, och kan genast sladda ut på vägarna i ditt nya åk istället.

29 Jun 2020